Katolikus papot rángattak ki a templomból a francia rendőrök – az imán meg mecseteket épít

Tizenkét rohamrendőr-autó érkezett szerda reggel a Párizs 15. kerületében lévő Szent Rita templom elé. Ezúttal nem iszlamista terrortámadás történt, hanem a templom lerombolása ellen tiltakozókat semlegesítették a rendőrök – mindössze egy nappal az iszlamisták által meggyilkolt pap, Jacques Hamel atya temetése után. Helyszíni beszámolók szerint paprikaspray-vel is lefújták a tiltakozókat.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A több tucat tiltakozó elleni rendőrségi fellépés képei és videófelvételei ellepték a közösségi médiát. A templomot már aláaknázták, készen állnak a bontásra, de a tiltakozók – köztük több helyi tanácstag – nem volt hajlandó távozni. A rendőrök rángatták el a tiltakozókat, köztük egy papot, aki nem volt hajlandó abbahagyni a misézést. Helyszíni beszámolók szerint paprikaspray-vel is lefújták a tiltakozókat.

„Nagyjából harminc ember elfoglalta az épületet, a bontás ellen tiltakozva. A kiürítés incidens nélkül zajlott le” – közölte hivatalos közleményben Párizs rendőrprefektusa.

A templom helyén parkolóházat akarnak építeni, de a párizsiak közül is sokan ellenzik a lerombolását, és kiemelik, hogy milyen jelképes esemény ez a normandiai pap vérfagyasztó meggyilkolása után alig egy héttel.

Hírdetés

Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke azt írta ki a Twitterre: „És mi lenne, ha a szalafista mecsetek helyére építenének parkolókat ahelyett, hogy leromboljuk a templomainkat?”

„A dzsihadisták elvágták egy pap torkát. Anne Hidalgo (Párizs főpolgármestere) segít nekik a templomok lerombolásával” – írta egy másik felhasználó.

Egy blogger döbbenten kérdezett: „Egy nappal a meggyilkolt pap temetési miséje után lerombolnak egy templomot, hogy parkolót építsenek… Ez komoly?”

A templom lebontásának ötlete 2015 októberében merült fel, és hivatalosan tavaly zárták be annak ellenére, hogy a római katolikus egyház egy kora újkori leágazásának számító Gall Egyház működő plébániai közösségét szolgálta ki. A France TV információi szerint hárommillió euróra lenne szükség a templom megmentéséhez. A tulajdonos Katolikus és Apostoli Templomok Szövetsége azután döntött a telek eladása mellett, hogy a Gall Egyház nem tudta fizetni a bérletet. A helyi papok azt mondják, nincs hova menniük, ha a Szent Ritát lerombolják.

„Eddig senki nem ajánlott nekem semmi mást. Esküvőket, keresztelőket és minden más rendes szertartást tartunk, nem hagyhatjuk így itt, hogy senki nem ajánl nekünk semmit. Vagy az utcán tartjuk majd a szertartásainkat” – mondta Mons. Dominique Philippe, Párizs érseke a France 3 csatornának.

rt.com, catholicherald.co.uk


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »