Katinka újabb úszóhajnalunkat mentette meg

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Nem úgy készültünk, hogy ilyen karcsú lesz az éjszakai program magyar szempontból, mert bár négy magyar lányra is vártunk, ők mind egyetlen futamban indultak, a női 4×200 méteres gyorsváltó tagjaiként.

A hajnali showműsort kezdő 200 méteres férfimell-döntő rögtön „felsorakoztatta” a legnagyobb hiányzót, a címvédő Gyurta Dánielt, aki az előfutamok során a középdöntős limitidő mögött 2 századdal lemaradva a 17. helyen ragadt és egyből búcsúzott az olimpiától. Az ezt övező, bég csak csírájában létező konfliktusról ITT és ITT írtunk… A finálé eseményei aztán még inkább fájtak minekünk, hisz hiába volt ott a mezőnyben a legjobb időt úszó japán Vatanabe Ippei, a londoni dobogós Andrew Willis, a német világbajnok Marco Koch vagy az amerikai Josch Prenot, a nevető „sokadik” nyert, aki nem más, mint a kazah Dmitrij Balandin. És az időeredménye? 2:07,46, ami annyit tesz, hogy Gyurta Dániel 4 évvel ezelőtti győztes ideje (2:07,28), ami ma már „csak” egy megdöntött világcsúcs, simán olimpiai aranyat ért volna.

Úgyhogy gyorsan lapozzunk is! Következett a 100 méteres női gyorsúszás két középdöntője. A második futamban az ausztrál Cate Campbell, lemásolva szerda délutáni úszását, halálosan laza tempózással úszott olimpiai csúcsot (52,71), és bizony veszélyeztette saját, idén úszott világrekordját (52,06) is, amit a döntőben firkálhat át. Hogy mennyire íródik újra folyamatosan az úszótörténelem, azt hűen tükrözi, hogy a 4 évvel ezelőtti első holland Ranomi Kromowidjojo alig kecmergett be a döntőbe a hetedik helyen.

Gyorsan jöttek a hátúszófiúk 200 méteren, a mezőnyben sajnálatos módon megint magyar nélkül – Telegdy ádám 19., Földházi Dávid a 22. helyen fejezte be a versenyzést, már az előfutamokkal. A döntőbe két kínai, két amerikai, egy orosz, egy ausztrál, egy japán és egy német srác került, utóbbi négy nemzet fiainak egyik szeme nevet csak, a másik sír, mert egy-egy versenyzőt mind elbúcsúztattak a középdöntők során. Megjósolhatatlan a holnap hajnali döntő kimenetele!

Szívfájdalmunk a 200 m női pillangószám is, hiszen akár két magyar is ott lehetett volna a hajnali döntőben. Ámde Hosszú Katinka tegnap a 200 m vegyes döntőjének sikeressége miatt – utólag biztosan tudjuk, hogy nagyon helyesen – visszalépett, Szilágyi Liliána pedig nyilatkozat így, nyilatkozat úgy, beragadt a középdöntőben, pedig pár hete még rossz benyúlással Eb-ezüstértmes volt… Igaz persze, hogy most is csak egy európai volt a döntőben, de a spanyol Mireia Belmonte García némi meglepetésre meg is nyerte azt, 3 századdal megelőzve az ausztrál Madeline Grovest.

Hajós Alfréd száma jött ezután, a 100 m férfi gyorsúszás (Bohus Richárd 24., Kozma Dominik 26. lett), amelyet szintén a benyúlás döntött el: az első helyre várt amerikai Nathan Adrian csak a harmadik helyen végzett, 27 századdal nála is jobb volt az ausztrál Kyle Chalmers, 5-tel pedig a belga Pieter Timmers úgyszintén.

200 m mellen (hölgyek) megint csak nem volt magyar, a középdöntőket sem érte meg, Kenderesi Tamás szerelme, Sebestyén Dalma 19., Sztankovics Anna pedig 20. helyen fejezte be a versenyzést. A középdöntők során egyébként majdnem 1 másodpercen belül beért a legjobb 8, így jó kis döntő lesz ez is holnap. A győzelem várományosa az az ausztrál Taylor McKeown, aki egyedüliként teljesített 2 perc 22 másodpercen belül. A szám krónikájához hozzátartozik, hogy az orosz Julija Jefimovát a 100 méteres mellúszáskor tapasztaltakhoz hasonlóan megint kifütyülték. Jefimova belekeveredett a meldoniumbotrányba tavasszal, de májusban felmentették, a közönség és a sportolótársak mégsem bocsátják meg neki, hogy kvázi tiltott segédeszközhöz nyúlt.

Még mindig a magyar lányok előtt következett a férfiak 200 méteres vegyesközépdöntője, amelyről már előre lehetett tudni, hogy a két brazil, valamint a két amerikai szupersztár, Michael Phelps és Ryan Lochte miatt hangorkánt varázsol majd az Olimpiai Uszodába. Nem kellett csalódni, káprázatos miliője volt Thiago Pereira és a két amerikai csatájának, amit taktikus úszással nyert meg Phelps Lochte és Pereira előtt. Phelpsért egyébként kilátogatott az uszodába Matthew McConaughey filmsztár is, akiről alig lehetett levakarni az autogramvadászokat…

És akkor csattanóként a 4×200 méteres női gyorsváltó döntője jött, a kettes pályán Magyarországgal! (Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka.) A papírforma valahová a mezőny második felére prognosztizált minket, az amerikai Swimswam portál egész pontosan a hatodikra. Aztán jött az első emberünk, Jakabos Zsuzsanna, és 50 m-nél még 3., de 100-nál is a 6. helyen fordult, hogy aztán viszont visszaessen a 7.-re, Késely pedig a 8. helyen vehette át a váltót, és a japánokkal küzdött az utolsó előtti helyért. Kapás Boglárka a 7. helyről kezdhette meg a felzárkózást, vagyis kezdhette volna, de ez a táv nem igazán az övé, annál inkább Hosszú Katinkáé, aki egy hellyel előrébb húzta a váltónkat, a hatodik, pontszerző helyen zártunk. Szép volt, lányok!

Ennél lesz még szebb hajnalunk is az uszodában, ígérjük! Például a holnapi…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »