Katicának képzeli magát Béla? Sebaj, az Erste ezt is ráírja a kártyájára!

Katicának képzeli magát Béla? Sebaj, az Erste ezt is ráírja a kártyájára!

A Háttér Társaság számolt be arról, hogy "ettől a hónaptól kezdve az ország összes Erste bankfiókjában igényelhető olyan bankkártya, melyen az ügyfél a választott nevét tüntetheti fel, amennyiben az szerepel az anyakönyvezhető nevek listáján".

Bejegyzésükben azt írták, hogy mindez "segítheti transznemű társainkat is mindennapi pénzügyek intézésekor", és hogy a pontos technikai részletekről az Erste bármelyik bankfiókjában tájékoztatást kaphatnak az érintettek.


Akkor menj, és írasd rá a kártyádra!

A bejegyzésben megjegyezték azt is, hogy Magyarországon az utóbbi években életbe lépett törvények miatt jogi értelemben véve lehetetlen nemet és nevet változtatni, és ezért "a transzneműek diszkriminációnak és veszélynek vannak kitéve".

"A valódi önmagadként való ügyintézés: megfizethetetlen" – az idézet a MasterCard honlapjáról származik, amelyen azt írták, hogy "a transzneműek számára fájdalmas, mindennapi emlékeztetőt" jelenthetne az, ha "a kártyájukon a születési nevüket láthatnák".

A The New York Times korábbi cikke szerint a vállalat 2019-ben döntött úgy, hogy engedélyezik a "választott név" feltüntetését az ügyfeleknek. Azóta néhány másik pénzintézet is követte őket ebben, többnyire amerikai regionális bankok tették meg ugyanezt a lépést (az egyetlen kivétel ez alól a Citibank, amely nemzetközi szinten is jelentős intézmény, és pár hónapja ugyanígy döntött) – közli az örömhírt az Index.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »