Katasztrofális veszteségeket szenvedtek el az iszlamisták Észak-Szíriában

Katasztrofális veszteségeket szenvedtek el az iszlamisták Észak-Szíriában

Iszlamista olajcsempészek nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek el a Török Hadsereg és dzsihádista szövetségeseik által megszállt Észak-Szíriában, amikor ballisztikus rakétákkal végrehajtott csapások sújtottak le rájuk az Aleppo tartomány észak részén lévő Tarhin és Al-Himran falvak közelében.

Úgynevezett „szíriai ellenzéki” (értsd: vahhabita terrorista) források szerint a csapások március 5-én az esti órákban történtek és megsemmisítettek több mint 200 darab (!) tartálykocsit, valamint rögtönzött olajfinomító berendezéseket és földalatti tartályokat.

A már ismert Al-Kaida kötődésű szervezet, a „Fehér Sisakosok” szerint négy ember halt meg a támadásokban. Legalább 42 fő másik személy megsebesült, többen közülük életveszélyes állapotban vannak.

A célba vett területekről készült felvételek szerint, egy csempész útvonal és olajpiac Al-Himran falunál és az Északkelet-Szíriából lopott kőolaj helyi finomítására és tárolására használt raktárövezet Tarhin mellett teljesen megsemmisültek.

Hírdetés

Az Aleppo tartomány északi részén tevékenykedő olajcsempészek a kurd vezetésű, úgynevezett „Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) által több olajmezőről illegálisan kitermelt (magyarul a szuverén Szíria északkeleti megszállt területéről ellopott) kőolajjal üzletelnek. Ez a törvénytelen kereskedelem biztosítja a megszálló Török Hadsereggel szövetséges dzsihádista csoportok és a velük papíron szemben álló kurd SDF milíciák finanszírozását.

A Tarhin és Al-Himran településeknél lévő olajcsempész létesítmények elleni rakétacsapásokat legnagyobb valószínűséggel a Szíriai Arab Hadsereg és az Orosz Fegyveres Erők hajtották végre OTR-21 Tocska hadműveleti-harcászati ballisztikus rakéták felhasználásával. Több helyi forrás szerint modern Iszkander ballisztikus rakétákat és BM-30 Szmercs rakéta sorozatvetőket szintén alkalmaztak.

Az Észak és Északkelet-Szíriában eddig zajló olajlopás és csempészet a rakétacsapások következtében várhatóan néhány hétre mérséklődni fog, ha nem hónapokra.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front katonapolitikai honlap

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »