Katasztrófaközeli helyzet Marosvásárhelyen

Katasztrófaközeli helyzet Marosvásárhelyen

Vészhelyzet volt múlt héten a marosvásárhelyi Azomures vegyipari kombinátban, melyet úgy kezeltek a szakemberek, hogy levegőbe engedték a tartályokból a gázokat. Nem tudni, hogy pontosan mit és mennyit – a gyár egyébként üzemszerű működés esetén is rendkívül szennyező, idén eddig száznál többször lépték át a megengedett határértékeket.

Július 15-én délután 16 óra 20 perckor eddig ismeretlen okból áramkiesés történt a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát nagyfeszültségű transzformátorállomásán, ennek következtében pedig vészhelyzet állt elő az üzemben, ahol a robbanás elkerülése érdekében a gázokat a szabadba engedték. A helyi környezetvédelmi felügyelőség egyelőre nem közölt hivatalos mérési eredményeket, de valószínűleg nagy mennyiségű szennyező anyag jutott a légtérbe a kombinátból.

A baleset után Transindex megkereste az Azomureş szóvivőjét, aki sajtóközleményben válaszolt: a berendezések leállása alatt a károsanyag-kibocsátás lokális jellegű volt és normálisnak számít ilyen helyzetekben. Aurel Botezan, a kombinát műszaki igazgatója július 17-ei sajtótájékoztatóján arról beszélt, az üzemzavar nem jelentett veszélyt sem a dolgozókra, sem a lakosságra. Az újságírók kérdésére, hogy amennyiben nem engedik ki a vízgőzt és a nitrogén-dioxidot, felrobbant volna-e a vegyipari üzem, az igazgató kikerülte a kérdést.

Hírdetés

Évtizedek óta veszélyt jelent

A marosvásárhelyi vegyipari kombinát működése következtében Marosvásárhely levegője túl szennyezett – csak az idei évben legalább száz alkalommal lépte túl a nitrogénszint a megengedett határt, és többször akadt olyan nap, amikor az engedélyezettnél hatszor magasabb értéket mértek! A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség idén már háromszor büntette meg a céget ötven-ötven ezer lejre (ez alkalmanként három és fél millió forintot jelent – a szerk.), és a vállalat minden esetben óvás nélkül befizette a kirótt büntetést.

A kombinát évtizedek óta környezetvédelmi és egészségügyi veszélyt jelent a térségre: a kéményeken át nitrogén-, kén- és szén-oxidok, ammónia, valamint szilárd részecskék és illékony szerves vegyületek távoznak. Ezen túl a Marosba engednek évi 14,2 millió köbméternyi szennyvizet, amely nagy mennyiségű arzént, fluort, foszfort, szulfátokat, nitrátokat és nitriteket tartalmaz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »