Katari vb: nagy változásról döntött a FIFA

Katari vb: nagy változásról döntött a FIFA

A korábbi 23 helyett akár 26 fős kereteket is kijelölhetnek az egyes nemzeti válogatottak szövetségi kapitányai a Katarban november 21-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságra.

A nemzetközi szövetség (FIFA) csütörtökön közölte ezt a döntését, hozzátéve, hogy az előzetes nevezési listán 35 helyett 55 játékos szerepelhet majd egy-egy csapatban, s ezt a névsort kell legalább 23-asra, legfeljebb 26-osra szűkíteni a november 13-i határidőig.

A FIFA jelezte, ezekre a módosításokra azért is volt szükség, mert a vb-t az idén szokatlan időpontban, az európai ősz végén, tél elején rendezik. Mindemellett így az esetleges koronavírus-fertőzések okozta gondokat is valamivel könnyebben megoldhatják a vb-n résztvevő válogatottak.

Az európai szövetség (UEFA) a tavalyi – részben budapesti rendezésű – Európa-bajnokságon szintén 26 főben maximalizálta a keretek létszámát, a Copa América dél-amerikai kontinenstornán, valamint a januári Afrika Kupán pedig 28 játékosból gazdálkodhattak az edzők.

Hírdetés

Mindez azt is jelenti, hogy a december 18-ig tartó vb-re

az eddig megszokott létszámhoz képest 96-tal több

futballista utazhat majd el, legtöbben európai klubokból.

A világbajnokságon életben lesz az a szabály is, mely szerint három helyett öt játékost cserélhetnek majd le egy-egy meccsen a kapitányok.

A FIFA azt is bejelentette, hogy a 73., tisztújító kongresszusára március 16-án Ruandában, Kigali városában kerül sor. Szintén döntöttek arról, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly törölt U20-as világbajnokságot jövőre, május 20-tól június 11-ig rendezik Indonéziában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »