Katari műfelháborodás

A foci vb kapcsán rendszeres érv, hogy ez egy rabszolgaállam.

Maga a vád még igaz is. A Perzsa-öbölmenti 6 gazdag arab állam – közülük 4 szupergazdag: Arab Emirátusok, Bahrein, Katar, Kuvait, 2 pedig mérsékelten gazdag: Omán, Szaúd-Arábia – mindegyikére jellemző ez.

Egyedül Szaúd-Arábiában nem alkotnak többséget a külföldiek (ott is 40 % az arányuk!), míg Katarban a lakosság 90 %-a külföldi. Hatalmas eltérés van az állampolgárok és a nem-állampolgárok között, az óriási szociális támogatások pl. csak az állampolgárokra vonatkoznak. Ahogy a bérek szintjén is óriásiak az eltérések: az átlagos katari bér nettó 5000 euró/hó, míg az idegen állampolgároknak nettó 1000 euró. Az állampolgárság viszont gyakorlatilag sose szerezhető meg. Egyedül az Arab Emirátusok és Bahrein állampolgárai rendelkeznek reális esélyekkel az állampolgárság megszerzésére – ennek oka a 3 ország közti történelmi kapcsolat, annak idején, az eredeti tervek szerint az Arab Emirátusok mind a 9 régióbeli emirátust egyesítette volna, azonban később csak 7 emirátus (Abu-Dhabi, Adzsman, Dubaj , Fudzsajra, Rasz al-Hajma, Sardzsa, Umm al-Kajvajn) csatlakozott, 2 nem: Bahrein és Katar.

Mivel a bahreiniek és az emirárusbeliek is szupergazdagok, nemigen van állampolgárságváltás. A valóságban tehát hacsak az ember nem barátja az emírnek, sose lesz belőle állampolgár.

Hírdetés

Szóval igaz: van egy elitréteg, az állampolgárok, s van mindenki más, a szolgák.

Csakhát ez a rendszer honnan is ismert? Hát ez a liberális világrend. Csak ott nem 5-szörös az eltérés, hanem 20-30-szoros.

Az meg valahogy furcsa, hogy Katart bojkottálni kell, míg a nyugatot meg tapsolni.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »