Katar: Szaúd-Arábia beleköpött a szíriai levesünkbe!

Katar: Szaúd-Arábia beleköpött a szíriai levesünkbe!

Katar korábbi miniszterelnöke Hamad bin Jasszim Al-Thani sejk rámutatott arra, hogy országa volt a szíriai háború fő mozgatórugója, amíg be nem lépett Szaúd-Arábia, hogy a helyzetet egyedül kisajátítsa.

Hamad sejk azt mondta egy interjúban, melyet a brit „Financial Times-nek” adott: „Olyan dolgot fogok mondani, amit talán először mondok. Amikor 2012-ben beavatkoztunk Szíriába, zöld jelzésünk volt arra, hogy Katar fog vezetni, mivel ekkor Szaúd-Arábia nem reagált arra, hogy ő vezessen. Utána történt egy kis változás a politikában, Rijád nem is szólt, hogy a hátsó ülésen akarnak minket tudni. Az ügy azzal ért véget, hogy így elkezdtünk egymással versenyezni, és ez nem jó.”

Annak tekintetében, hogy ugyan ez történt Líbiában Kadhafi megbuktatása után, ahol Katar és az Egyesült Arab Emirátusok két egymással rivális csoportot kezdett el támogatni, Al-Thani azt mondta: „Végül túl sok szakács volt, így megromlott a készülő étel.”

A volt katari miniszterelnök elismerte, hogy az irániak okosabbak az araboknál, mikor azt mondta: „Bevallok egy dolgot, az irániak okosabbak és türelmesebbek nálunk, és ők a jobb tárgyaló felek.” Majd hozzátette: „Figyeljétek hány éve tárgyalnak már a világhatalmakkal. Gondoljátok, hogy egy arab állam ilyen sokáig tudjon tárgyalni?”

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról az interjúról melyet az amerikai újságíró Jeffrey Goldberg készített Barack Obama amerikai elnökkel és megjelent az „Atlantic” nevű magazinban „Obama elmélete” cím alatt, Hamad bin Jesszim sejk mindenkit köszönetnyilvánításra hívott fel Obama felé, hozzátéve: „Őszintén szólva, nem hibáztatom én is csalódott vagyok. Mi arabok nem azt mutatjuk, hogy olyan szövetségesek vagyunk, akikre lehet számítani. Kiváló kapcsolatot kéne ápolni Washingtonnal, de az Egyesült Államok nem úgy fog már erre a területre jönni, mint korábban.”

„Soha nem volt még egyensúly az öböl-amerikai kapcsolatokban. Az elmúlt 30 évben az öböl-térségi országok a Nyugat kedvéért játszottak az olajárakkal, és mit nyertünk mi ezért cserébe.”

„Amikor az olajárak nagyon csökkentek, azt mondták változtassatok rajta. Amikor pedig nőtt, sikoltozni kezdtek és panaszkodni, hogy ezt nem tehetitek.”

Orientalista.hu – Syriana


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »