Katalónia cuki módon demonstrálja államiságát: 4500 migránst ölelnének a keblükre Madrid megkerülésével

Katalónia cuki módon demonstrálja államiságát: 4500 migránst ölelnének a keblükre Madrid megkerülésével

Katalónia 4500 menedékkérő befogadását ajánlotta fel az Európai Uniónak – erről Carles Puigdemont, a spanyolországi autonóm közösség új elnöke értesítette levélben Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztost.

A keddi keltezésű levelet pénteken hozták nyilvánosságra, azon a napon, amikor megszületett az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. A katalán elnök biztosította az európai tisztségviselőt arról, hogy kormánya kész 4500 menekültet fogadni a következő időszakban, 1800-at akár most azonnal.

Ígéretének teljesítéséhez Puigdemont Brüsszel rendelkezésére bocsátja “külügyminiszterét”, ami – mint arra az AFP francia hírügynökség emlékeztet – meglehetősen pikáns helyzetet teremt, hiszen ez a poszt a spanyol állam vezetése számára lényegében “nem létezik”.

Csakhogy a spanyol kormány szerint a poszt létrehozása alkotmányellenes, mert az ország alkotmányának 149. cikkelye az állam hatáskörébe rendeli a külpolitikai szerepvállalást. A katalán autonóm közösség vezetése ezzel szemben állítja, hogy törvényesen cselekedtek. A spanyol alkotmánybíróság ezért február 17-én ideiglenesen felfüggesztette az újonnan létrehozott katalán külügyminisztérium működését, bár ez nem egyenlő a végső döntéssel, amelyre legalább öt hónapot kell várni.

Az AFP utal arra, hogy a menedékkérők befogadására vonatkozó katalán felajánlás ki fogja váltani a spanyol kormány haragját, hiszen aligha fogja elismerni Carles Puigdemontnak – mint nem önálló állam fejének – a jogát az effajta lépésre.

Néhány brüsszeli jó pontért Székelyföldre is be lehetne csalogatni pár ezer migránst. Oláh úgysincs arrafelé elég.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »