Katalán függetlenség: tűkön ül Spanyolország

Katalán függetlenség: tűkön ül Spanyolország

Ország-, de inkább világszerte feszült figyelemmel várják, hogy mi hangzik el Carles Puigdemont katalán tartományi vezető mai beszédében délután 6 órától. A legvalószínűbbnek vélt forgatókönyv, hogy szimbolikus nyilatkozatot tesz, amelyben kifejti: a katalánok a referendummal elnyerték a jogot egy önálló katalán állam létrehozásához, de annak kinyilvánítására haladékot javasol a megfelelő felkészülésig. A spanyol kormány arra kérte a katalán vezetőt, hogy „ne lépjen olyan ösvényre, amelyről nincs visszaút”, ne tegyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, és kezdeményezéseivel térjen vissza a törvényes keretek közé.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren arra kérte ma délután Puigdemontot, hogy ne jelentsen be olyan döntést, ami lehetetlenné tenne a párbeszédet.

 

I appeal to @KRLS not to announce a decision that would make dialogue impossible. Let's always look for what unites us. United in diversity.— Donald Tusk (@eucopresident) October 10, 2017

 

Hírdetés

http://mno.hu/

Közben az október 1-jei népszavazáson látott rendőri túlkapásokra – több mint egy héttel a történtek után – reagált a 47 európai tagországot tömörítő Európa Tanács. Nils Muiznieks emberi jogi biztos sürgette a spanyol belügyminiszternél, vizsgáltassa ki a karhatalom szerinte aránytalan, felesleges fellépését.

Külföld Sobieski Tamás Katalónia: Madrid és Brüsszel is hibázott De miért hagyta a madridi kormány, hogy Katalóniában a spanyol államtól való elszakadás kimondásáig fajuljanak az események?

A katalán törvényhozás ülésének idejére a függetlenséget támogató civil szervezetek, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nagyszabású tüntetést hirdetettek a barcelonai parlament épülete elé, hangsúlyozva annak békés jellegét. Egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom, a Recortes Cero, pedig szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda. Délután 6 óra után Barcelonában élő olvasónk élő Facebbok-közvetítéssel jelentkezik a főtérről.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »