Kassán a magyar miséket áldozzák fel idén húsvétkor

Kassán a magyar miséket áldozzák fel idén húsvétkor

Kassán már évtizedek óta bevett szokás, hogy a húsvéti ünnepek miséit és szertartásait a helyi magyar hívők számára a belvárosi Szentháromság-templomban tartották. A premontrei rend temploma úgy is ivódott bele a köztudatba, mint a kassai magyar templom. Magyar jellegét az is erősítette, hogy a legnagyobb ünnep, a húsvét három napja során csak itt celebráltak misét Kassán magyar nyelven.

Ennek most úgy tűnik, több évtized után vége lesz. Sajnálatos módon éppen a koronavírus-járvány szolgáltat erre okot, illetve egyes vélemények szerint inkább magyarázatot. Ahogy említettük, a Szentháromság-templom a premontrei rendhez tartozik, amelynek központja a közeli jászói apátság. A premontreiek apátja, Milan Štrbák az elmúlt két évtizedben mindig a jászói templomban tartotta meg a húsvéti miséket és szertartásokat. Szlovák nyelven.

Igaz, hogy megszűnnek a magyar nyelvű húsvéti ünnepi misék Kassán, amelyeket a premontrei rend templomában tartottak ezidáig?

Az általános egészségügyi helyzetre való tekintettel az apát úr úgy döntött, hogy a szlovák nyelvű misék Kassán kerülnek megtartásra, így a magyar nyelvűekre nem marad tér. Az apát úr úgy döntött, hogy azok a misék, amelyeket ezidáig Jászón tartottunk (szlovákul), most Kassán lesznek megtartva. Az egy téves felfogás, hogy megszűnnének ezzel a magyar misék. Az állam és az egyházak vezetői közötti megegyezés értelmében a nyilvános misék elmaradnak, így egyébként sem került volna sor magyar misékre.

Az igaz, hogy a húsvéti ünnepi misék a mi templomunkban zajlottak magyar nyelven, és ahogy normalizálódni fog a helyzet, ez is visszaáll az eddigi keretek közé. A magyar misék nem szűnnek meg, csak ebben az évben nem kerülnek megtartásra.

Akkor mégiscsak igaz, hogy az idén húsvétkor nem lesznek Kassán magyar nyelvű misék.

Milyen hozadéka lenne egy ilyen misének? Ha lennének is magyar nyelvű misék, úgysem tudnának rajta részt venni a hívek.

Hírdetés

Szlovákul viszont lesznek misék.

Azzal is ugyanaz a helyzet mint a magyarral, ott sem lesznek jelen a hívek.

Az eddigi magyar miséket szolgáltató helynök és a mi apát urunk között létrejött egy megegyezés, ennek keretében, a helynök úr hozzájárulásával került sor a mostani változásokra.

Még annyit mondjon meg kérem, hogy ha évtizedeken keresztül húsvétkor Kassán az önök templomában volt a magyar mise, önök pedig az apátsági templomban Jászón tartották a szlovák miséket, akkor most mi az oka, hogy idén a szlovák misék lesznek Kassán?

Ez egy, a premontrei barátok közötti belső megegyezés eredménye. Ez nem a magyar misék megszüntetéséről szól, hanem a szlovák misék kassai megtartásáról. Ahogy mondtam, a magyar misék sorsa a püspöki helynök és az apát úr megegyezése alapján alakul. Ismétlem, ennek a célja nem a magyar misék megszüntetése.

Eddig a premontreiek szóvivője.

Az érsekségtől hivatalos választ Jaroslav Fabian szóvivőtől kaptunk, aki arról tájékoztatott, hogy a kassai magyar nemzetiségű híveknek azt javasolják,vegyék igénybe a magyar médiákban közvetített magyar nyelvű miséket. A szóvivő megjegyezte, a magyar hívekkel foglalkozó helynök a kassai Dómból közvetített, nem nyilvános miséken vesz részt, amelyeket a kassai telke.sk internetes televízióban lehet figyelemmel követni.

Ezek után természetesen a jelzett helyi tévéadóhoz fordultunk, ahonnét Adam Šoltés, a jelzett televízió igazgatója válaszolt, aki elmondta, hogy csak szlovák miséket fognak közvetíteni.

A kassai helyzet tehát az, hogy magyarul nem lesznek ünnepi misék, bár a megkérdezettek közül mindenki azzal biztat, hogy ez egyszeri és nem látja végérvényesnek. Legalábbis abban az értelemben nem, hogy jövőre nyilván már újra visszaáll a több évtizede megszokott helyzet. Most ugyan a magyar misék mindenféle kompenzáció nélkül kerültek ki a programból, de végső soron a húsvét a megújuló élet ünnepe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »