Kásler Miklóst megfenyegették, a TEK védi a minisztert

Éjjel-nappal civil és egyenruhás rendőrök felügyelik Kásler Miklóst, amióta megfenyegették az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) vezetőjét – adta hírül a Blikk.

Egy lakóbuszból figyelik őt a rendőrök, de időnként rendőrautó is megjelenik a háznál. Mint kiderült, a minisztert életveszélyesen megfenyegették, ám erről nem beszélhet.

Megtiltotta a hatóság Kásler Miklósnak, hogy a fenyegetésével kapcsolatban akár egy szót is szóljon bárkinek – állítja a Blikknek Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a rendőrség valós fenyegetés hatására döntött úgy, hogy a vezetőnek a Terrorelhárító Központ (TEK) szakemberei biztosítsák a legmagasabb fokú, 24 órás, állandó védelmet.

– Ha fenyegetés ér egy magyar politikust, a magyar rendőrség ugyanazt a protokollt alkalmazza, mint az amerikai társhatóság – magyarázta Tarjányi Péter. – A fenyegetés súlyossága szerint pszichológus szakembereket is felkérnek a lehetséges merénylő személyiségrajzának feltérképezéséhez. Úgy vélem, ahogy korábban Müller Cecíliát, úgy Kásler Miklóst is a járványügyi intézkedésekkel elégedetlen, sértett ember fenyegethette meg.

Hogy miért kötelezik a politikusokat, hogy hallgassanak a védelemről? Mert korábban már előfordult, hogy a megfenyegetett személy a sajtónak nyilatkozva önkéntelenül is elszólta magát. Ezzel pedig értékes információhoz juttatta a merénylőt.

Tarjányi Péter szerint a magas rangú politikusok megölésével riogató P. Imrének és társainak nincs közük a jelenlegi ügyhöz. Úgy véli, jó esélye van a rendőrségnek, hogy elfogják a fenyegetőzőt.

Hírdetés

– Szerencsére Magyarországon nincsenek profi terrorszervezetek, elsősorban zavart elmeállapotú, pszichésen beteg emberek követnek el ilyen bűncselekményt – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Mint azt a Blikk megírta, pár napja Kásler Miklós budakeszi házát éjjel-nappal rendőrök őrzik. Korábban már betörtek a miniszterhez, ezúttal azonban életveszélyes fenyegetést kapott, ez indokolta a magasfokú védelmet.

Az ügyben kerestük Kásler Miklóst, aki a fentiek ismeretében érthető módon nem nyilatkozott. De a Blikknek az EMMI a közleményében elismerte, hogy valóban életveszélyesen megfenyegették a minisztert és a családját, és azt is, hogy rendőri védelem alatt áll.

Állandó védelem

Müller Cecíliát hosszabb ideje védi a hatóság. Mint arról júniusban beszámoltunk, akkor már négy hónapja üldözték a tisztifőorvos fenyegetőjét, addig hiába. November 11-én Ujhelyi István, az MSZP politikusa írta meg Facebook-posztban, hogy a Brüsszelből hazatérő repülőn ott ült Müller, akit egy külön kisbusz és 3 fős kíséret, valamint két rendőr várta a kifutópályán, miután leszállt a menetrendszerinti járat Budapesten.

Megindult az eljárás

A Blikk kérdésére a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal elmondta: a magasrangú politikusok megölésével riogató, szeptember végén letartóztatott P. Imrét és négy társát emberölés előkészületével és az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló bűntettel gyanúsítják. Közülük hárman letartóztatásban vannak, egy ember pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, öt évtől húsz évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthatnak. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »