Kásler Miklós rendelete: már nem orvosok is végezhetnek háziorvosi munkát

Kásler Miklós rendelete: már nem orvosok is végezhetnek háziorvosi munkát

Péntektől hatályos az új szabályozás, az orvosokat tehermentesíti, a háziorvosi rendszerben lévő lukakat tömhetik be így.

Péntektől érvényes Kásler Miklós erőforrás-miniszter azon rendelete, amely alapján – mint a HVG rámutat – orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni a háziorvosi ügyeletben.

Hírdetés

A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségnek megfelelő tevékenységben vehet részt mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló. Azonban a 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező orvos szakmai felügyeletét biztosítani kell.

Korábban a mentőszolgálat azt közölte, hogy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgoznak, a pilot program pedig Hajdú-Bihar megyében indul.

A tervekből következően kevesebb helyen működhet majd orvosi ügyelet, illetve a három fős stábokat helyenként egy mentőtiszt válthatja. A lap leszögezi, a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemen végeznek. Bevonásuk az ügyeleti rendszerbe összefügghet azzal, hogy sok a betöltetlen háziorvosi állás.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »