Kártyával vagy készpénzzel fizessünk-e a nyaraláson?

Kártyával vagy készpénzzel fizessünk-e a nyaraláson?

Készpénzzel vagy kártyával fizessünk a nyaraláson? A nyári főszezon idején biztosan sokakat foglalkoztat ezt a kérdés: melyik fizetési móddal tudjuk takarékosabban kihozni a nyaralást.

Függetlenül attól, hogy itthon készpénz- vagy kártyapártiak vagyunk-e, kétségtelen, hogy az elektronikus fizetésnek a nyaralás során számos előnye lehet. Lehetnek persze hátrányai is. Vessük bele magunkat a témába.

Ma már könnyű

Ma már talán csak a 60 körüliek emlékeznek rá aktívan, a rendszerváltás előtt micsoda macera volt egy külföldi út előkészítése, még a béketábor országaiba is. Nyugatra pedig csak a kiválasztottak mehettek.

A kivitt és behozott készpénz összegét fel kellett tüntetni a vámnyilatkozatban. A múlt rendszer végnapjaiban még e sorok írója is töltött ki ilyen dokumentumot, amikor egy nemzetközi úttörőtáborba utazott Magyarországra. Nemzetgazdasági szempontból nem jelentékeny mennyiségű zsebpénzem így iktatásra került a csehszlovák hatóságoknál.

A rendszerváltás után, illetve az Európai Unióhoz való csatlakozást követően az utazási lehetőségek is kitágultak. Ami 35 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, az 2004 májusa után valósággá vált: az EU-ban lassítás nélkül hajthatunk át az államhatárokon a vágyott célállomás felé. Már csak az a kérdés, mivel fizessünk!

Készpénz vagy kártya?

Az eurozóna országaiban a kérdésnek természetesen nincs létjogosultsága, az euró ugyanaz Görögországban, mint nálunk, vagy újabban Horvátországban… Ha viszont az eurozóna vagy Európa határain túlra visz a kaland- vagy a pihenés utáni vágy, érdemes néhány egyszerű dologra odafigyelni, amivel megtakaríthatunk egy kisebb összeget, bár ez a nyaralás összköltségéhez viszonyítva elhanyagolható lesz.

Ha viszont lopás vagy rablás áldozatai leszünk, az eltulajdonított készpénznek búcsút mondhatunk. De ha a telefonunk még megmaradt, a bankunk ügyfélszolgálati számán le tudjuk tiltani a kártyát. Nagyobb összegeket készpénzben magunkkal vinni kényelmetlen és kockázatos lehet. Helyi pénz váltása során kedvezőtlen árfolyamokkal és extra díjakkal szembesülhetünk, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, vagy nem olvastuk ezt a cikket.

Ha kártyát használunk, lopás, rablás, autófeltörés esetén nemcsak könnyen le tudjuk tiltani, hanem bizonyos körülmények együttállása esetén, vagy, ha van biztosításunk, a mások által jogosulatlanul felhasznált pénzt, vagy annak egy részét vissza is tudjuk szerezni.

Nem szükséges nagyobb összegeket magunkkal vinni, a kártya könnyen elfér egy pénztárcában. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy sok kártya hűségprogramokat kínál, amelyek utazási kedvezményeket, pontgyűjtési lehetőségeket vagy visszatérítéseket biztosítanak, esetleg, bizonyos típusú kártyák tulajdonosainként az üzleti várót használhatjuk stb.

A kártyahasználat hátránya lehet, hogy külföldi használat során gyakran felszámítanak átáltási díjakat, ATM használati díjakat és egyéb költségeket. Fizetési rendszerek hibája, internetkapcsolat hiánya vagy banki problémák megakadályozhatják a kártyás fizetést. Ha pedig nem betéti, hanem hitelkártyát használunk, fennáll a veszélye a kamatok és adósságok felhalmozódásának, ha nem fizetjük vissza időben a tartozást (természetesen nemcsak a nyaralás során, hanem itthon is).

Az ideális megoldás a kettő kombinációja lehet. Érdemes készpénzt vinni olyan helyekre, ahol a kártyás fizetés nem lehetséges, míg a nagyobb, biztonságosabb tranzakciókhoz, mint például a szállás és az éttermi számlák, inkább a kártyát használni. Az utazók számára a legfontosabb, hogy hivatalos forrásokból, utazói fórumokon, Facebook-csoportokban, a Trip Advisoron stb.  előre tájékozódjanak a célország fizetési szokásairól, a helyi bankok és pénzváltók díjairól, és mindig legyen náluk valamennyi helyi valuta a váratlan helyzetekre.

Euróban vagy helyi pénznemben?

Hírdetés

Mielőtt még nekiindulnánk, ellenőrizzük a kártyánk érvényességét, így sok kellemetlenségtől megóvhatjuk magunkat.

Ugyancsak érdemes felelevenítenünk, a banki szerződés aláírásakor mekkora napi limitet adtunk meg. Ha ez túl alacsony, érdemes lehet megemelni, ellenkezőleg, ha olyan, mondjuk üzleti kártyát is magunkkal viszünk, amelyen a limit magasabb, érdemes lehet ez a nyaralás idejére csökkenteni.

Ha külföldön használjuk a bankkártyánkat, előtte tájékozódjunk a bankunknál, számolnak-e fel extra díjat a külföldi kártyahasználatért. Ebben a hazai bankok gyakorlata eltérő.

Ha távoli, egzotikus helyszínre utazunk, érdemes lehet előre tájékoztatni erről a bankunkat, személyesen, vagy az ügyfélszolgálati vonalon keresztül. Előfordulhat ugyanis, hogy ha a bank rendszere azt észleli, hogy az ön bankkártyáját Egyenlítői-Guineából terhelik meg, csak jót akarva, az ön pénzének biztonságát tartva szem előtt, gyanúsként értékelhetik ki ezeket a tranzakciókat, pedig ön csak egy koktélt vett a hotel bárjában, megelőző jelleggel letiltják a kártyát, és ha önnek nincs készpénze, vagy másik kártyája, az nagyban megnehezítheti a nyaralás további részét, ráadásul a telefonszámla is magas lesz.

Ahogy itthon is, érdemes eltakarni a terminált, amikor beütjük a PIN kódunkat, melyet semmiképp nem tartsunk kis papírkán a kártya mellett…

A kártyánkat ne adjuk ki a kezünkből, ne engedjük a pincérnek vagy a kereskedőnek, hogy a kezébe vegye, elvigye a látóterünkből.

Kártyával fizetni azért is érdemes, mert ilyenkor a pénz átváltása nem valutaárfolyamon történik, mint ha pénzváltóban váltana, hanem a valamivel kedvezőbb devizaárfolyamon. Az eurozónán kívüli utak során a terminálon mindig a helyi pénznemben történő fizetést válassza. Ebben az esetben az átváltás az ön bankja árfolyamán fog történni. Ha az euróban fizetés opciót választja, a váltást a terminál üzemeltetőjének árfolyamán történik, amely mindig kedvezőtlenebb, mint a banki.

Ha készpénzre van szükségünk

Pár éve még az egyik hazai nagybank arra építette fel nyári kampányát, hogy náluk mindig lehet kunát és levát váltani. Ez már a múlté, a szlovákiai lakosság két kedvelt nyári állomáshelyén, Horvátországban és Bulgáriában is euróval fizethetünk immár. A horvátországi árakon, ahol az átállásélmény még frissebb – 2023-ban vezették be a közös fizetőeszközt –, ez meg is látszik.

Ha mégis a váltás mellett döntünk, mindig bankokban vagy hivatalos pénzváltókban váltsunk, az utcai zugváltókat kerüljük el, itt ugyanis könnyen bűncselekmény áldozatai lehetünk, meglophatnak bennünket, kevesebb pénzt adnak, hamis pénzt adnak stb. A váltás előtt mindig tájékozódjunk, van-e kezelési költség, és ha igen, mekkora. Akár egy út két oldalán is lehet különbség a pénzváltók között.

Sokkal egyszerűbb azonban, ha bankautomatából veszünk ki készpénzt. Azonban utazás előtt tájékozódjunk a célország bankautomata-hálózatáról. Kevésbé fejlett országokban elképzelhető, hogy a reptér vagy a főváros lesz az utolsó hely, ahol bankautomatát látunk. Ebben segítségünkre lehet például a VISA bankkártya-társaság ATM lokátora, vagy más, hasonló alkalmazás.

Ha a hazai bankunk egy nagyobb bankcsaládhoz tartozik, érdemes ennek az automatáját használnunk, ez ugyanis olcsóbb lesz. A nem bankok által működtetett pénzkiadó automatákat csak végszükség esetén használjuk.

Mielőtt az automatát használnánk, győződjünk meg róla, hogy a PIN padot nem látja-e kamera, és mozgassuk meg a kártya behelyezésére szolgáló nyílást is. Előfordul ugyanis, hogy a csalók a nyílásra egy másik fedelet helyeznek el, amelybe egy leolvasót tesznek. Ez aztán lemásolja a behelyezett kártyánk adatait. Ha nem hallott még erről a csalási formáról, nézze meg ezt a videót, mely által könnyen megértheti.

Ha a bankautomata biztonságos, és a PIN kódunkat sem sasolja senki, a bankautomatán mindig a konverzió nélküli pénzfelvétel lehetőségét válasszuk. Hasznos, ha előre tájékozódunk arról, bankunk milyen díjat számol fel a külföldi készpénzfelvételért. De mivel ez a mulatság semmiképp nem lesz ingyenes, érdemes egyszerre nagyobb összeget kivennünk, mint többször kisebbet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »