Kárpátalját is a feje tetejére állíthatják

Marcona fiatalemberek álltak a bank fotocellás ajtaja előtt. Arcukat maszk takarta el, kezükben baseballütőt tartottak. Nem bankot raboltak, vitték az egész bankot: a Jobb Szektor tagjai, aktivistái, milicistái voltak.

Ki tudta akkor, mi a helyes kifejezés? A tavaly februári kijevi zavargások idején bevették magukat az urak a pénzintézet helyiségeibe, raktárt, egészségügyi ellátóhelyet alakítottak ki, idegeneknek pedig megtiltották a belépést. Lőfegyvereket nem láttunk náluk, ám a hadseregtől, rendőrségtől zsákmányoltak ezt-azt, a bank elé állított PSZH páncélos jármű pedig önmagában elég tekintélyparancsolónak tűnt.

A Jobb Szektor azóta is hallat magáról, több szószólója a törvényes rend őrzőjeként próbálja beállítani a radikális szervezetet – mások persze hozzáteszik, aligha az önzetlenség hajtja őket. A bűnözési ráta mindenesetre több mint tízszeresére nőtt, egyre gyakoribbak az utcai leszámolások.

Hírdetés

Lidija Zamarajeva politológus a napokban történt súlyos fegyveres incidenst követően (lásd alábbi írásunkat) azt mondja megkeresésünkre, szerinte orosz provokáció történt, amelynek az a célja, hogy Ukrajnát destabilizálják és minél sebezhetőbbé tegyék. Ennek egyik eszköze, hogy az eddig békés Kárpátalján is orosz hátterű kiképzőhelyeket hoztak létre, a Jobb Szektor ezeket akarja felszámolni. Zamarajeva teljesen osztja azt a kormányzati álláspontot, hogy mindazokat a fegyvereseket, akik felelősek a mostanihoz hasonló összecsapásokért, bíróság előtt kell elszámoltatni. Világossá vált ugyanakkor az is, teszi hozzá, hogy nemcsak az ország szakad ketté, hanem az egykor a Majdanon egy célért küzdő „forradalmárok” útja is szétvált.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a héten kérdésünkre azt mondta, magyarellenes fellépést nem tapasztaltak, de az emberek félelmei érthetőek. Jelenleg szerinte nincs valódi közbiztonság.

Kijevben, az akkor még Janukovics fémjelezte hatalom ellen sokakkal együtt küzdő Jobb Szektor-osok szálláshelyén mi sem találkoztunk magyarellenességgel. Kárpátaljai származású „kisfőnökük” meg is szólalt magyarul, annyit mondott: „Sziasztok, Vaszile vagyok, nektek Laci.” Kérdés, mi történne, ha nem maradna több ellenség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »