Kárpátalján titkosszolgálati hadjárat folyik a magyar program ellen

Kárpátalján titkosszolgálati hadjárat folyik a magyar program ellen

Nem merült fel igény a kijevi kormány részéről egy kormányközi egyezségre a kárpátaljai magyar gazdaságfejlesztési programról – ahogyan az Bukarestben történt –, az ukrajnai titkosszolgálat viszont nyomozást indított a támogatásban részesülők és a pályázatokat lebonyolítók ellen.
Erről Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke tájékoztatta lapunkat. „Tüzes stigmát égetett a programra az ukrán hatalom” – fogalmazott a Krónikának Pallagi Marianna, a Kárpátalja.ma hírportál főszerkesztője. Mint mondta,

a támogatásokat igénylő gazdákat, de a program ügyintézőit is folyamatosan zaklatja a titkosszolgálat.

Hírdetés

Ami a kétoldalú megállapodásokat illeti, Pallagi Marianna úgy véli, a kormányfői csúcstalálkozó létrejöttéig aligha valósul meg bármiféle konkrétum.

A támadásoktól függetlenül sikeres 2019-es évet tudhat maga mögött az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány. Folyamatosan növekszik a pályázók és a nyertes pályázatok száma.

A programot 2016-ban indította a magyar állam és a KMKSZ azzal a céllal, hogy megerősítsék a már működő vállalkozásokat, valamint újabb kis-, illetve egyéni vállalkozások elindítására ösztönözzék a helyieket.

A kárpátaljai alapítvány eddig több mint 5500 sikeres kis összegű gazdaságfejlesztési, 18 ezer földnevesítési és hat, mezőgazdasági célú földterületek bérlésének elősegítése céljából meghirdetett pályázatot bírálhatott el. A pályázók közül eddig 16 ezren részesültek támogatásban, összesen több mint 12,5 milliárd forint értékben.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »