Kárpátaljai ” rémkörkép” – “A férfiak eldobálták az ukrán papírjaikat, hogy ne tudják megfogni őket” – rövid lapszemle

Európa közepén – Kárpátalján – végveszélybe kerültek magyar honfitársaink az ukrajnai háború miatt

Kárpátaljai ” rémkörkép” – “A férfiak eldobálták az ukrán papírjaikat, hogy ne tudják megfogni őket” – rövid lapszemle

Borsodi Attila szakújságíró szerint kevesebb, mint másfél év alatt az összeomlás szélére sodródott Kárpátalja magyar kisebbsége, a tavaly óta tartó orosz-ukrán háború miatt elképesztő nehézségekkel kell megküzdenie a 150 ezres közösségnek.

Ukrajnában az árak átlagosan 300 százalékkal emelkedtek. Az önkormányzatok a csőd felé haladnak, a családok nélkülöznek, a férfiak pedig jellemzően Magyarországra menekülnek a besorozások elől.

Hírdetés

A polgármesteri hivatalokban már két hónapja nem tudnak fizetni a dolgozóknak. Pedig a hivatalok munkatársai körülbelül 20 ezer forintot keresnek. Egy nyugdíjas pedig csupán 15 ezer forintnyi hrivnyát kap havonta.

Az emberek korábban nem is akarták annyira a magyar állampolgárságot, de amióta kitört a háború, mindenkinek jól jön az uniós útlevél.

A férfiak eldobálták az ukrán papírjaikat, hogy ne tudják megfogni őket. A nehézségek miatt egyre többen járnak lopni, rabolni a falvakba. Leginkább azok a cigányok járnak át, akik a gyerekeik után a Janukovics-érában komoly támogatásokat kaptak.

Ezeket azonban megvonták, a szociális háló megszűnt. Félő, hogy télen, a magas gázszámlák miatt éhezni vagy fázni fognak az emberek, és ismét az utcára vonulnak – mutat rá Hegedüs Attila, Beregsom polgármestere, aki szerint néhány hónap múlva újra lángba borulhat a Majdan, Kijev főtere.
Napi Gazdaság


Forrás:patriotaeuropa.hu
Tovább a cikkre »