Kárpátaljai magyar tankönyv: UKRÁNOK VAGYUNK

Az elmúlt napokban a fél ország az elcseszett tankönyveken röhögött. (A ballib „kösz, Orbán!”-kórus mondjuk alaposan mellényúlt, mivel a legtöbbet idézett „nyugatimádós” kötetet már 2010 előtt használták az oktatásban, pedig akkor Magyarország még Ajrópa volt.) Hogy lássuk, nem csak nálunk vannak komoly gondok, ismerkedjünk meg a barbár Kelet elleni védőpajzs, a fenyegető nagyorosz nacionalizmussal szembeni civilizációs cordon sanitaire hősies küldetését betöltő Ukrajna egyik általános iskolás tankönyvével.

Az ukrajnai magyar nebulók megtudhatják, hogy egy „nagy múltú, igazságos és munkaszerető nemzetség (!)” tagjai, Akik ráadásul nagyon toleránsak is, hiszen arra törekszenek, hogy „mindenkivel békében és egyetértésben” éljenek. Ez a nagyszerű nemzet, amelyhez a tartoznak: az UKRÁN. Igen, így, szép nagy betűkkel, hogy még véletlenül se ragadjon meg a kis fejekben az az ostoba tévhit, amit a szüleiktől otthon hallottak: hogy ők magyarok.

Természetesen, mivel „valamennyien másak (!), de érdeklődőek vagyunk egymás mássága iránt”, vannak olyan ukránok, akik amúgy oroszok, belaruszok, zsidók, lengyelek, bolgárok, tatárok, vagy épp görögök. (Ők amúgy éppen a háborús övezetben, Donyeck megyében élnek, mintegy százezernyien – ha nem botlok bele ebbe a remek könyvecskébe, talán sosem hallok róluk.) Ez a haladó, demokratikus nemzetfogalom nem új itt Ká-Európában, annak idején Ceusescu uralmának boldog éveiben nevezték az erdélyi magyarokat „magyar anyanyelvű román dolgozóknak”.

Hírdetés

Nyilván csak az interaktivitás iránti igény felkeltése vezette a szerzőket, hogy a magyar nyelvű kötetből kihagyják a magyarokat. Így a nebulóknak máris van mit beírnia a „kik élnek még Ukrajnában?” kérdés alá…

BG

 

 


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »