Kárpátaljai lány Kelet-Európa csillaga

Másfél éve robbant be az ukrán és orosz popszakmába a kisdobronyi születésű Herceg Erika, akit egy tehetségkutató műsorban a tévénézők szavaztak be a VIA Gra újjászerveződő csapatába.

 

2000-ben egy grúz producer, Konsztantyin Meladze létrehozta a VIA Gra nevű formációt. A zenekar különlegessége abban rejlik, hogy bizonyos időközönként kicserélik a tagokat, akiket egy, a magyar tehetségkutatókhoz nagyon hasonlító műsorban választanak ki. Így került be 2013-ban a VIA Grába Herceg Erika.

 

A 26 éves lány a magyar–ukrán határhoz közel fekvő Kisdobronyban született. A szomszéd településen található református líceumban végezte tanulmányait, ahol kimagasló tanulmányi eredményei mellett énekhangjával is kitűnt kortársai közül. 2005-ben népdal kategóriában első helyezést ért el a IX. Kárpátaljai Magyar Dalversenyen. Az érettségit követően felvételt nyert a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, közben a család nehéz anyagi helyzete miatt pincérként dolgozott.

 

2009-ben változtatott életmódján, nyolc hónap alatt harminc kilogrammot fogyott, így már szerepet kapott kisebb fehérnemű- és ékszerreklámokban. Az ukránul és oroszul alig beszélő lány 2011-ben költözött Kijevbe, ahol plasztikai beavatkozásoknak vetette alá magát.

Hírdetés

 

Az „új” Herceg Erikára az ukrán Playboy magazin is felfigyelt, így 2012 novembere után 2013 tavaszán az orosz kiadás márciusi jubileumi számába is bekerült. Ebben a számban közölték azt a felhívást, ahol új szólistákat kerestek a VIA Gra nevű együttesbe. A lány benevezett a tehetségkutatóba.

 

Magyar akcentusa a teljes műsorban végigkísérte, az egyik adásban anyanyelvén is énekelt. 2013 októberében négy ország nézői (Ukrajna, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán) a kárpátaljai lánnyal felálló új – Herceg Erika, Misa Romanova, Anasztaszija Kozsevnyikova – hármasnak szavaztak bizalmat.

 

Dalaikkal fokozatosan egyre feljebb jutnak a kelet-európai slágerlistákon, a Peremirije (fegyverszünet) című számukért tavaly novemberben megkapták Az Év Dala 2014 díjat. A legnagyobb videómegosztó portálon már több mint tizennégymillióan látták a klipet.

 

Forrás: MNO


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »