Kárpátalja- Egyre rosszabb a helyzet

Kárpátalja- Egyre rosszabb a helyzet

A napokban Ungváron is tüntetés zajlott. Egyes források szerint csapdába fog kerülni a kárpátaljai magyarság, sajnos. Mivel egyik fél politikája sem kedvező a kárpátaljai magyarságra nézve. Vegyük például Janukovics elnök és a mostani kormány politikáját: korlátozta a szabadságjogokat és a kárpátaljai magyar kulturális szervezeteket „külföldi ügynököknek” minősítette, a külföldi támogatásokat pedig a kormány ellenőrzése alá vonta. Tehát nemhogy örülne a vezetés a külföldi támogatásoknak, hanem még el sem szeretné fogadni vagy legalább is mindenről tudni szeretne.
Nézzük a másik oldalt! Itt a nacionalista Szvoboda párt, amely nemcsak a magyar nyelvhasználatot szeretné korlátozni, hanem az egész kárpátaljai magyar oktatási rendszer megszüntetését szeretné elérni.
Középen pedig a kárpátaljai magyarság. A nyugat ukrajnai megyékben a kormányhivatalokat már megszállták a tüntetők. S ezek a szélsőséges csoportok most a kárpátaljai megyékbe indultak, hogy az ottani hivatalokkal is ugyanezt tegyék. Az Ungvári tüntetők ezt ugyan tagadják, viszont ettől eltekintve sem alaptalan az aggodalom a magyarság helyzetét nézve.
Az elmúlt években igaz elfogadták a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó törvényt, de ez nem a magyarokra volt tekintettel, hanem a Janukovicsot támogató orosz anyanyelvű emberekre.
A január 16-án elfogadott törvények pedig támadják azokat a szervezeteket, amelyek a működésükhöz külföldről kapnak segítséget. A kormány külföldi ügynököknek minősítette azokat.
A magyarság helyzetét azt is rontja, hogy Kárpátalján nem egy, hanem két magyar szervezet van: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetség, s ezek ellentétes oldalon állnak. Tehát a kárpátaljai magyarságot még ez a két párt is kettészakítja, nem pedig összefogja.
Továbbá a Szvoboda párt „jó kapcsolatot ápol” azokkal a szélsőségesekkel, akik többszörösen meggyalázták a Vereckei hágón a honfoglalás emlékművét.
A KMKSZ elítélte a január 16-án elfogadott törvényeket, amelyek teljes mértékben korlátozzák a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot.
Az UMDSZ elnöke, Gajdos István, pedig Janukovics Régiók pártjának az egyik képviselője.
Tehát egyre bonyolultabb a helyzet.
Mi lesz veled kárpátaljai magyarság?
Erre senki sem tud választ adni!

Hírdetés

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »