Kari Geri nagyon szeretné már kötelezővé tenni a maszkviselést, de egyelőre csak "hangsúlyosan kérni" tud

Kari Geri nagyon szeretné már kötelezővé tenni a maszkviselést, de egyelőre csak "hangsúlyosan kérni" tud

Bejelentést tett Karácsony Gergely kedden a budapesti járványintézkedésekkel kapcsolatban. A főpolgármester elmondta: Budapesten a helyzet nem rosszabb az országos átlagnál, de úgy érzik, itt az ideje annak, hogy kivegyék a részüket a járványvédelemből, és a kormányt is cselekvésre ösztökéljék.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly ilyenkor hasonló számok mellett már komoly intézkedéseket vezettek be.

Ehhez képest ma semmilyen intézkedést nem látunk – mondta, hozzátéve: önkormányzati hatáskörben a maszkviselésre nem tudják kötelezni a budapestieket, mert ehhez nem kaptak engedélyt a kormánytól. Pintér Sándor belügyminisztert is felkeresték ezzel kapcsolatban, de erre még nem kaptak érdemi választ.

Így cselekedni csak a saját hatáskörükbe tartozó intézményekben tudnak, az erre vonatkozó lépéseket Gy. Németh Erzsébet alpolgármester ismerteti – mondta Karácsony Gergely.

Hírdetés

A főpolgármester ezt követően arra kérte a budapestieket, hogy hordjanak maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

„Minden statisztika azt mondja, hogy a maszk viselése a közösségi közlekedésen előnyös” – mondta, hozzátéve: a BKK a következő időben minden felületen „nagyon hangsúlyosan” fogja kérni a budapesti utazókat, hogy viseljék a maszkot. „Ma ennyit tudunk tenni”, emellett arra kérjük a kormányt, hogy fontolja meg a maszkviselés kötelezővé tételét – mondta Karácsony Gergely.

Gy. Németh Erzsébet alpolgármester ismertette, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalmat vezetnek be. November 2-ától kezdve kizárólag a családhoz távozhatnak majd az intézményekből az idősek – mondta.

Hangsúlyozta azt is, hogy a családhoz az ünnepekre hazatérhetnek, de csakis egy védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozóval távozhatnak majd az idősek. Viszont ha visszaérkeznek, akkor a többi lakó értelmében izolálni fogják őket. Az alpolgármester emellett ismertette, hogy a maszkviselést is előírják az idősotthonokban a látogatók részére. A végstádiumban lévő időseknél mindenképp biztosítani fogják a látogatás lehetőségét – tette hozzá.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »