Kárhozatos könyvek. Excalibur

Kárhozatos könyvek. Excalibur

Megszoktuk, hogy az összes elátkozott könyv valamikor a múltban létezett. De napjainkban is vannak ilyen szövegek.

Egy legenda szerint a tengereken és az óceánokon halad egy csodás hajó, rajta állig felfegyverzett emberek. A hajón egy páncélszekrényben pedig ott az Exacalibur kézirat. Rendkívül veszélyes, mert őrületbe kergetheti olvasóját.

Ez a rejtélyes könyv a dianetikát és a szcientológiát kigondoló Ronald Hubbard nevéhez fűződik. Hubbardot megvádolták azzal, hogy köze van az ördöghöz és a túlvilági erőkhöz, a más világokból származó lényekhez. Állítólag minden titkos tudását és az e tudás adta lehetőségeket megírta az Excaliburban, amelyről legendák szólnak, de amelyről senki sem tudhatja biztosan, hogy valóban létezik-e. Az is lehet, hogy az elnevezés kapcsolatban van Arthur király kardjával, amelynek varázslatos és mitikus erőt tulajdonítottak.

Hubbard sci-fi íróként vált ismertté. A legjobb művei a II. világháború előtt születtek. Kalandregények, lírai művek, bűnügyi és egyéb munkák, valamint számos forgatókönyv a Columbia Pictures filmstúdió számára.

Hírdetés

De aztán hirtelen minden élesen megváltozott. A II. világháborút követően Hubbard kigondolta a dianetikát, amely egyféle pszichoanalízis, az amerikaiak pszichikumának alárendelésére. Azt sugalmazta híveinek, hogy a tudatalatti az emberi pszichikum szükségtelen része, amely helytelen tettekre ösztönöz.

Ezt követően Hubbard kigondolt egy új „tökéletes” tudományt, a szcientológiát. Egyebek között híveinek korábbi életükről beszélt, olyan eseményekről, amelyek kapcsolatban vannak a nagy galaktikai civilizációval. Azt sugallta, hogy az emberiség csak egy kolóniája ennek a civilizációnak.

Az új tanítás lényegét foglalja össze az Excalibur, amely a vallási elméleteket tartalmazó más szövegektől abban is különbözik, hogy soha nem terjesztették, hanem inkább elrejtették. Állítólag nagy kihatása volt azokra, akik ismerték, akár őrületbe is kergethette az embereket. De nem lehet tudni, mit is tartalmaz ez a szöveg, ráadásul még azt sem, hogy csak a könyv okozott ilyen zavart, vagy más kísérleteknek is alávetették magukat.

A szcientológia elterjedési valamiféle vallási mozgalommá vált, és nagy aggodalmat keltett világszerte. Számos országban tartják az életre veszélyes szektának. Az emberi tudat manipulálásával vádolják a szcientológusokat, azt mondják, hogy saját ellenőrzésük alá akarják venni híveik tudatát, irányítani tetteiket, és általában véve világhatalomra törekednek.

Oroszországban Hubbard egyes munkáit felvették a szélsőséges irodalom listájára. A moszkvai megyei bíróság 2011-ben hozott döntése alapján a Mi a szcientológia? c. könyv szélsőséges anyagokat tartalmaz, és forgalmazása tiltott Oroszország területén.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »