Kardcsörgés és gulyásrotyogás

Kardcsörgés és gulyásrotyogás

Gútán, a malomnál szervezte meg első sátortáborát a múlt hétvégén az idén nyolcadik évében járó Falka európai történelmi harcművészeti egyesület. Tizennégyen vívtak, birkóztak egy tisztáson, festők vásznára illő környezetben, a természet ölelésében. Amikor augusztus 8-án, szombaton megérkeztünk, lassan végéhez közeledett a délelőtti edzés. Egy húszliteres kondérban szarvasgulyás rotyogott.

Kacz Gábor, a Falka szervezője, adminisztrátora hozta a katlant és a hat kiló szarvashúst: többen vadászok a családban. „Pénteken estefelé érkeztünk heten, felállítottuk a sátrakat. Kettőt a táborlakóknak, egyet a kardoknak. Értékes holmi ez, amennyiben most összeszednénk a tábor összes kardját, kifizethetnénk az árukból egy komáromi szoba-konyhás lakást. Éjjel is őrködtünk, kétóránként váltottuk egymást” – fogadott a felvidéki Mária Rádió Miriam koordinátora, maga is hosszúkardvívó.

Amíg kevergette a gulyást, arról beszélgettünk, hol tart a Falka.

– sorolta.

Távolabb, egy nagy fa árnyékában Czelder József frissen végzett fitneszedző, a Falka vezetője tartott edzést. „Gyorstalpalóban átismételtük az egész tanév anyagát” – fújta ki magát. „Egy hónapja találtuk ki, hogy kellene egy sátortábort szervezni. Fő oka a koronavírus-járvány miatti karantén volt. Nem sikerült átadni a kezdőknek tervezett információmennyiséget, mert tavasszal nem volt edzésünk. Júniusban kezdtünk újra edzéseket szervezni, ezúttal mindent átismételtünk” – avatott be Czelder József, aki nyolc évvel ezelőtt a martosi futballpályán hozta létre a Falkát Kacz Gáborral és Száraz Istvánnal. Edzéseiket szerdán és pénteken tartják a Komárom melletti Izsán, az alapiskola tornatermében.

„A Falkában most kiváló a hangulat” – jegyezte meg a kis katlan mellé lépő Károly Zsolt végzős egyetemista, az egyesület segédoktatója. „Tökéletesen működik a csapat. A táborban is mindenki vidám” – mosolygott.

Hírdetés

Miután az éhes táborlakók rávetették magukat a szarvasgulyásra, melléjük telepedtünk. Először egy testvérpárt faggatunk. Rácz Eszti két éve vív. „Három fiú között nőttem fel, kicsit fiúsabb vagyok. Érdekel a történelmi kardvívás, tetszenek a kardok és szeretek is vívni. A Falkában valamennyien családtagnak számítunk. A sátorozáshoz cserkészként már hozzászoktam, de itt családiasabb a hangulat” – sorolta.

Bátyja, Rácz Péter már kiskorában érdeklődött a vívás iránt. „Kerestem egy csapatot, hogy kipróbáljam, menne-e. Idáig nagyon tetszik. A Kard Rendjében kezdtem, azután Esztinek is megtetszett, és jött ő is. Hobbinak kiváló a vívás, ezzel levezethetem az egész heti stresszt” – nyilatkozta a polgárőrként dolgozó komáromi fiatalember.  A tatabányai Fábián Gábor hivatalnok a nyár elején érkezett a Falkába. „Egyetemi hallgatóként csatlakoztam a Magyar Szablyavívó Iskolához Keszthelyen. Két év után három sporttársammal eljöttünk, és megalakítottuk az egyetemen a Georgikon Szablyakört, amely a mai napig működik.

Tatabányán a Múltunk és Jövőnk…. Egyesületnél vívtam egy rövid ideig, de ott az íjászat a fő profil, amivel nem foglalkozom, kerestem hát egy újabb vívócsapatot, és rátaláltam a Falkára a magyarországi HEMA (Historial European Martial Arts – európai történelmi harcművészetek – a szerk. megj.) közösségen keresztül. Egy-két versenyen már találkoztunk, és az idén nyáron megkerestem őket. Élvezem a vívást a szablyámmal, a hosszúkard egy kicsit kacskán áll a kezemben. Ősztől péntekenként edzek majd a Falkával. De ha valami közbejön, ismét továbbállok” – nevetett.

Bucsek Tamás és Kováč Szilárd Falka-tagok az utánpótlás nevelésére is gondoltak. „A Holt-Vágon edzettünk, amikor megszólítottak bennünket pedagógusok, hogy tartanánk-e bemutatót a tanulóknak egy nyári táborban. A Falkában is téma volt már az utánpótlás nevelésének a kérdése. Örömmel vállaltuk. Egy nyári atlétikai napközi táborban voltunk, ahol különböző sportokat mutattak be a gyerekeknek” – mesélte Szilárd.

„Az első és a harmadik turnus kimondottan sporttal foglalkozott, a második turnus nem, de őket is érdekelte a kardvívás” – folytatta Tamás. „Vittünk tizenkét párnázott gyakorlókardot, melyeket kipróbálhattak a gyerekek. Alapállásokat, alaplépéseket, ütéseket tanítottunk, azután vívtak is egymás ellen ezekkel a párnázott gyakorlókardokkal, sőt lovagi tornát is szerveztünk nekik. Alig várjuk már augusztus tizenhetedikét, amikor a csicsói alapiskolásokat szeretnénk hasonló élményekben részesíteni az ottani nyári iskolai táborban” – lelkendezett Szilárd.

A Falka sátortábor vendégei voltak a magyarországi Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület, a legnagyobb magyarországi HEMA-szervezet tagjai. Baranyai Bálint Győrből érkezett. „Mészáros Márk versenytársam szólt, hogy jöjjek el vele egy rendezvényre, azután itt ragadtam” – árulta el. A budapesti Kelemen Zoltán elmondta, igyekeznek fenntartani a lovagi eszmei értékeket, a szerénységet, Isten tiszteletét, a nők megbecsülését, a gyengék, az elesettek segítését. „Sok tagunk van Budapesten, Győrben és Szegeden, akik különböző motivációkkal érkeztek. Engem a mozgáskultúra fogott meg már a The Witcher – Avaják videojátékban is, de nem csak abban. Mi meglévő kódexes feldolgozásait tanuljuk, van olyan fegyvernem, ami hasonlít a videón látottakra. Haladóra járok. Szeretem meglepni az embereket olyan dolgokkal, amire nem számítanak. Jó látni az arcukon, ahogy meglepődnek” – osztotta meg gondolatait. „Hegesztőként dolgozom, ami elég monoton munka. Ebből kitörni remek lehetőség a történelmi kardvívás” – véli Bálint.

Szombaton délután ismét felsorakoztak a táborlakók. Egyik csoportjuknak Károly Zsolt oktatott olimpiai birkózást. A másik csoport Gáspár Norbert Falka-tagra figyelt, aki montante-, azaz kétnyelű kard-edzést tartott Diogo Gomes de Figueyredo, az 1600 és 1685 között élt portugál vívómester tanítása alapján. Kardsuhogás közepette hagytuk magára a Falkát, azzal a biztos tudattal, hogy a vasárnap délben véget ért ingyenes sátortáboruk tovább erősítette őket testben és önbizalomban egyaránt.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »