Karatésok kértek menedéket Németországban

Egy török karateklub 11 tagja kért menedéket Németországban, miután a hatóságok leleplezték, hogy állításukkal ellentétben nem versenyre érkeztek Németországba – közölte szombaton a német rendőrség.

A 14 fős csoport pénteken érkezett Isztambulból Düsseldorfba, ám miután a rendőrség leleplezte őket, ketten felszálltak egy Törökországba tartó gépre, egyiküket pedig embercsempészet gyanújával őrizetbe vették. Tíz felnőttet és egy gyereket menekültügyi befogadó központba vittek. A rendőrség szóvivője arról nem adott tájékoztatást, hogy mire hivatkozva adták be a karatékák menedékkérelmet.

Hírdetés

Októberben a német szövetségi belügyminisztérium arról számolt be, hogy a júliusi törökországi puccskísérletet követő tisztogatások kezdete óta 35, diplomata útlevéllel rendelkező török állampolgár kért menedéket Németországban. A német-török viszonyt az elmúlt időszakban több konfliktus is terhelte. Ankara tiltakozását fejezte ki, miután a német szövetségi parlament alsóháza a nyáron népirtásként ismerte el az örmények ellen az Oszmán Birodalom végnapjaiban elkövetett tömeggyilkosságokat.

Emellett Berlin többször bírálatot fogalmazott meg Ankarával szemben a júliusi puccskísérletet követő tisztogatások, tömeges letartóztatások, az igazságszolgáltatás függetlenségének és a sajtó szabadságának korlátozása miatt. Törökország viszont azzal vádolta meg Németországot, hogy az országban szabadon tevékenykedhet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »