„Karácsonykor már nem lesz harc sehol”

„Karácsonykor már nem lesz harc sehol”

Világháború a napilapok tükrében: 1918. október 9-től 15-ig
Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Karácsonykor már nem lesz harc sehol” – címmel jelent meg az alábbi írás a Népszavában.

„A szocialista vidéki lapok Londonból azt a távirati értesítést, kapták, hogy Balfour a következőket jelentette ki: 1918 karácsonyán a béke ugyan még nem lesz aláírva, de harc nem lesz már sehol sem.”

Hírdetés

Továbbra is pusztít a spanyolnátha – írja a Népszava. „A járvány még mindig nem csökken. Az intézkedések pedig még mindig meglehetősen kapkodók, rendszertelenek. E mellett sem orvos, sem elegendő gyógyszer nincs. Nem tudják eldönteni, mit csináljanak a mulatókkal, szórakozó helyekkel. Félrendszabályok itt is, ott is. Igaz, a főnehézsége a járvány elleni védekezésnek abban a körülményben rejlik, hogy nem ismerik a betegséget és nem tudják, hol fogják meg a dolgot. A szomorú tény az, hogy a járvány egyáltalában nem csökkent. (…)”

„A magyar-román határkiigazítás a Romániával kötött békeszerződés kapcsán júliusban kezdetét vette és a munkát november l-re fejezték volna be. A háborús viszonyok új alakulásával a határkiigazítási munkálatokat ideiglenesen beszüntették” – tudtuk meg a napilapból.

„Lockhart moszkvai angol főkonzul, akit, mint ismeretes, a Lenin ellen elkövetett merénylet óta fogva tartottak és most Litvinov londoni bolseviki követ ellenében kicserélnek, csütörtökön érkezik ide 31 angollal együtt. A kiszabadított angolok és a szabadon bocsátott bolsevikiek kicserélése tegnap történt Haparandában” – olvasható az újságból.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette itt.)


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »