Karácsonyi bukás Amerikában is? Hatalmasat perecelt sztorijával Buttigieg

Szinte még meg sem száradt az ellenjegyzés miniszteri kinevezésén, máris vaskos hazugságon kapták rajta Joe Biden új közlekedési miniszterét. Pete Buttigieg azt a benyomást akarta kelteni, hogy biciklivel érkezik a kabinetülésre.

Az utcai terepjáró lassít, s egy kevéssé átlátható helyen leáll, kipakolják belőle a közlekedési minisztert és annak biciklijét. Még egyszer alaposan körülnéznek, aztán a biztonságiak autója (egy SUV, városi terepjáró) tovagurul, s a miniszter is kerekezni kezd a Fehér Ház irányába, azt prezentálva az ott lebzselő sajtósoknak, hogy ő annyira zöld, hogy kerékpárral jár be a hivatalába. A SUV, sőt nem is egy, de kettő, diszkréten követi.

Nem egy banánállamban játszódó filmparódia kezdődik így, ez az amerikai valóság: Egyesült Államok-szerte terjedő Facebook-bejegyzések, videók sokasága mutatja be, ahogy a kedden kinevezett Pete Buttigieg közlekedési miniszter már hivatalának első napján hogyan futott bele egy vaskos hazugságba.

A hivatalos verzió ugyanis az lett volna, hogy a frissen kinevezett miniszter az általa meghirdetett, nagy szabású zöld program jegyében biciklivel érkezik meg Joe Biden kabinetülésére.

Hírdetés

A nemzetközi közvélemény mindeddig nem sokat hallott a politikusról: a hírügynökségek kedden rendre megírták, hogy a „a felsőház 86-13 arányban erősítette meg a homoszexualitását nyíltan vállaló, volt South Bend-i polgármester pozícióját a Biden-kabinet egyik legfontosabb posztján.”

Azt is meg lehetett tudni Pete Buttigiegről, hogy a Harvardi és az Oxfordi Egyetemen végzett, később az Egyesült Államok haditengerészetének tartalékos hírszerző tisztje volt. A demokrata politikus indult a 2020-as elnöki pozícióért, a versenyből március 1-jén esett ki, és azóta Joe Bident támogatta. Az amerikai elnök korábban elmondta, hogy a 39 éves Buttigieg néhai fiára, Beau-ra emlékezteti, és – mint fogalmazott – egykori riválisát egy olyan embernek tartja, aki új hangokat és új ötleteket hozhat a politikába.

Pete Buttigieg elsődleges feladata, hogy megvalósítsa Joe Biden kétmilliárd dolláros klíma- és infrastruktúra-tervét, amely a „zöldberuházások” előtérbe helyezésével utakat és hidakat építene újjá, átalakítaná az emberek utazási szokásait, növelné a nulla károsanyag-kibocsátású tömegközlekedési eszközök számát, valamint 500 ezer elektromos töltőállomást telepítene az országban.

Úgy tűnik, az amerikai közvélemény előtt nem lesz túl hiteles a politikus debütálása.

A hivatali ideje első napjaiban hazugságon kapott politikus esete számos párhuzamot vet föl Karácsony Gergely tavalyi esetével: Budapest frissen megválasztott főpolgármestere szintén telehazudta a sajtót, hogy biciklivel és buszon jár be hivatalába, s ugyanilyen csúfosan bukott le a róla megjelenő felvételek, videók jóvoltából. A két kerék így is soknak tűnik, a főpolgármestert nemrég egy hasonló füllentésen kapták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »