Karácsony szerint nincs pénze Budapestnek

A fővárosi önkormányzat borzasztó nehéz helyzetben van – erről Karácsony Gergely beszélt az Inforádió Aréna című műsorában. A főpolgármester elmondása szerint évi 50-60 milliárd forint hiányzik a főváros költségvetéséből, szerinte a közösségi közlekedés működtetése is csak növeli a hiányt. Miközben Karácsony Gergely folyamatosan arról beszél, hogy nincs elég pénze a fővárosnak, nagy apparátusra, fizetésemelésekre és extra juttatásokra mégis jut forrás. Ahogyan olyan nem létfontosságú intézkedésekre is, mint például a buszsávok felfestése, amelyek óriási dugókat okoztak a fővárosban – hangzott el az M1 híradójában.

Nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, a fővárosi önkormányzat borzasztó nehéz helyzetben van – fogalmazott Karácsony Geregely az Inforádió Aréna című műsorában, pénteken.

„Három dolgot tudok mondani, pénz, pénz, pénz. Illetve annak a hiánya” – Karácsony Gergely a főváros legfőbb problémaforrásának ismét a pénzt, illetve annak hiányát jelölte meg. Miközben arról beszélt, a főváros az anyagi csőd szélén áll.

A főpolgármester elmondása szerint a főváros költségvetéséből 50-60 milliárd forint hiányzik éves szinten.

Karácsony Gergely azt mondta: A főváros vezetése kitart a közösségi közlekedés működtetése mellett, de szerinte arra sincs elegendő forrás, ahogyan számos más fővárosi feladatra sem. „Hiányzik éves szinten 50-60 milliárd forint. Hogyha mi az iparűzési adó- bevételünket 100 százalékban beletolnánk, tulajdonképpen a tömegközlekedés finanszírozásába, akkor se lenne elég.

És akkor még nem világítottam ki az utcákat, nem nyírtam le a füvet, nem vittem el a szemetet.”

Tavaly nagy port kavart, amikor kiderült, hogy miközben a főváros több pontján méhlegelő táblákat helyeztek ki a gazos és nem karbantartott zöld területekre – ezzel jelentősen csökkentve a főváros által kaszálandó területet, mégis jelentősen, több mint 20 millió forinttal nőttek a kaszálásra fordított kiadások.

Hírdetés

De sorra jelentek meg cikkek a sajtóban arról is, hogy ellepheti a szemét Budapestet, miután a Karácsony Gergely vezette főváros csaknem kétmilliárd forinttal csökkentve a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. büdzséjét, háromezer zöld kukát szereltet le.

Bár rendszeresen a főváros csődjéről beszél Karácsony Gergely, jutalmakra és apparátusra mégsem sajnálta a pénzt: közel duplájára, a korábbi 3 helyett 5 főre emelte a főpolgármester-helyettesek számát, akiknek fejenként havonta több mint egy millió forint jár a pozícióért.

Budapest vezetőinek ráadásul bőkezűen jutalmakat is osztogatott.

Márciusban pedig a Magyar Nemzet írt arról, hogy Karácsony Gergely tanácsadóinak jelentősen emelkedett a fizetése. A lap által kikért dokumentumok alapján ugyanis Karácsony Gergely tanácsadói között akadtak olyanok, akiknek ötven vagy akár száz százalékkal is nőtt a havi apanázsuk.

Mindeközben Karácsony Gergely főpolgármesterként a kerékpársávokra sem sajnálta a pénzt. Anélkül, hogy erről megkérdezte volna a fővárosiakat, Budapest legforgalmasabb útjaira kerékpársávokat festett, ezzel óriási dugókat okozva a fővárosban.

Sokakat felháborított, amikor Karácsony Gergely a dugóban rostokoló autósoknak azt javasolta, hogy ha zavarja őket a dugó, akkor menjenek inkább gyalog.

Annál is inkább, mert ő maga hivatali autójával többször is szabálytalanul használta a buszsávot, hogy megrövidítse a menetidőt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »