Karácsony szerint a cél, hogy 5 egészségben eltöltött évet adjanak vissza a budapestieknek

Karácsony szerint a cél, hogy 5 egészségben eltöltött évet adjanak vissza a budapestieknek

A főváros vezetésének az a célja, hogy egy évtizeden belül visszaadjon plusz öt egészségben eltöltött évet a budapestieknek – jelentette be a főpolgármester egy Budapest jövőjéről szóló pénteki tanácskozáson.

Karácsony Gergely a Budapest Jövője Fórumon hangsúlyozta:

egy város élhetősége azt is jelenti, hogy meddig élnek benne egészségben a polgárai.

Márpedig Európa nagyvárosaiban átlagosan öt évvel hosszabb ideig élnek az emberek, mint Budapesten.

Amíg Budapesten 76,7 év a várható élettartam, addig például Madridban 85,4 év, Berlinben 81 év, de Prágában is 79,2 év

– számolt be.

Ezért a főváros programokat indított, illetve a következő időszakban programokat indít az egészségügy, a levegőminőség és a vízgazdálkodás fejlesztésére, az egészséges közterületek megteremtésére és a klímaváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében – tette hozzá.

Karácsony felhívta a figyelmet arra is, hogy

az Európai Unióban Magyarországon halnak meg a legtöbben, főleg daganatos és szív- és érrendszeri betegségekben, melyek egyébként megelőzhetők lennének.

Hírdetés

Ennek érdekében az elmúlt években a főváros, a kormányzattal partnerségben, 12 ezer szűrővizsgálatot finanszírozott az Egészséges Budapest Program keretében, amit folytatni kíván a kerületi járóbeteg-ellátásra alapozva – közölte.

A levegőminőség javítása érdekében 30 ezer új fát ültettek, 285 környezetkímélőbb autóbuszt állítottak forgalomba és kivonták a forgalomból az euró 1-es járműveket. Fejlesztették a távhőszolgáltatást, illetve 110 új kukásautót állítottak szolgálatba – sorolta Karácsony.

Továbbra is cél az autóforgalom csökkentése a városban, aminek a könnyen használható közösségi közlekedés a feltétele

– fűzte hozzá Karácsony.

Az élhetőbb város további feltétele az egészséges víz – mondta a főpolgármester, aki ezzel kapcsolatban sikernek nevezte, hogy a Fővárosi Vízműveket sikerült megtartani önkormányzati tulajdonban, illetve a csatornázási műveket is visszaszerezték. Ebben a helyzetben a klímaváltozás hatásait csökkentő integrált vízgazdálkodást képes folytatni a főváros.

Az ellenzéki politikus szerint ugyancsak fontos az élhető közterületek megteremtése, ezért a következő időszakban a tervek szerint 50 milliárd forint áll a kerületek rendelkezésére az Egészséges utcák pályázat keretében.

Az egészséges lakhatás érdekében a Budapesti Lakásügyi Ügynökség 22 milliárd forintot használhat fel a közösségi tulajdonban álló lakások felújítására, és ösztönözni kívánják a tulajdonosokat az üres lakások lakáscélú használatára is. A közgyűlés által felállítani tervezett Budapesti Klímaügynökségnek pedig az energiafelhasználás racionalizálása lesz a feladata – közölte Karácsony Gergely.

(Címlapkép: Karácsony Gergely – Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »