Karácsony megint visszaszólt

Karácsony: az NNK-t is bevonták a fővárosi önkormányzat elleni lejárató kampányba

Karácsony Gergely szerint „végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) is belerángatták a fővárosi önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba”.

A főpolgármester ezt arra reagálva írta vasárnap a Facebook-oldalán, hogy az NNK korábban az MTI-vel közölte: a fővárosi önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely kijelentette, hogy „az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek”. A népegészségügyi központ szerint ez azonban „óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan”.    

 

Karácsony Gergely reagálásában jelezte: a koronavírus-tesztelés állami feladat, de az állam – mint fogalmazott – „botrányosan kevés tesztet végez”. A fővárosi önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer PCR-tesztet végzett az „állam helyett” – tette hozzá.    

Hírdetés

 

A főpolgármester szerint „közismert”, hogy az antigénalapú tesztek mintegy 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. „Viszont a töredékébe kerülnek, és 15 perc alatt megmutatják az eredményt” – írta Karácsony Gergely, példaként említve, hogy ezért használja azokat az Országos Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot azokkal szűrték.    

 

Közölte, a fővárosi önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeik kötelező és rendszeres szűrését továbbra is azokkal végzik. „De a jövőben antigénteszteket is beszerzünk, hogy segítsük a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését” – írta.

 

Karácsony Gergely összegzésként megjegyezte: „sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »