Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé

Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé – mondta az új főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy – Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában.

Régen volt már, hogy azért gyűltünk össze, hogy kiálljunk valamiért, és nem azért, hogy tüntessünk valami ellen – kezdte beszédét Karácsony Gergely. Kiemelte: október 23-án a szabadságot ünnepeljük és a köztársaság 30. születésnapját, egy olyan születésnapot, „ami kis híján elmaradt, mert 8 évvel ezelőtt eltűnt a hazánk nevéből és a hétköznapjainkból, eltűnőben van az életünkből is.” Hozzátette: ezt a romlást állították meg tíz napja az önkormányzati választáson.

Október 23. a köztársaság újjászületésének napja is, de a teljes helyreállításhoz még sok közös munkára lesz szükség – emelte ki.

Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző. Nem az itt lévő 23 kerület közössége, hanem a nemzet fővárosa, minden magyar fővárosa – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, olyan helynek, olyan közösségnek kell lennie, amelyben minden magyar otthon érzi magát és a sajátjának érez – azok is, akik nem a változásra szavaztak. Karácsony Gergely szerint sokat kell dolgozni azért, hogy az ő bizalmukat is megszerezzük, de győzni csak valódi közösséggel lehet.

A közösséggé válás ünnepe volt 1956 és 1989, megmutatkozott a jobbik énünk. Összeköt minket a haza és a szabadság szeretete. A hazát és a szabadságot nem lehet egymás ellenében szeretni, mert azzal felszámoljuk mindkettőt – fejtette ki.

Hírdetés

A főpolgármester szerint a nemzeti és a lyukas zászló nem lehet egyik vagy másik oldalé, ahogy az Ország háza és a városháza sem.

Karácsony Gergely két fontos célt fogalmazott meg:

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé.

Mindezekhez több szolidaritásra, kevesebb kilakoltatásra, jobb minőségű közszolgáltatásra, több CT-re, kevesebb stadionra van szükség véleménye szerint. Hozzátette: több fát, zöldet és kevesebb betont és térkövet szeretne Budapesten.

Tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz – foglalta össze programját.

Tegyük Budapestet szabaddá, otthonossá, zölddé, menővé, ahol az emberek együtt, és nem egymás ellenében ünnepelnek – emelte ki Karácsony Gergely.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »