"Karácsony Gergely mondjon le!" – Egyhangú szavazás volt több ügyben is a fővárosi közgyűlésben

"Karácsony Gergely mondjon le!" – Egyhangú szavazás volt több ügyben is a fővárosi közgyűlésben

Több egyhangú döntést is hozott a fővárosi közgyűlés szerdai ülése: bizottság áll fel „Bicske után”, stratégia készül a családon belüli erőszak megelőzéséért és visszaszorításáért, Karácsony Gergely pedig felhatalmazást kapott egy fontos aláírásra. Napirend előtt egy pesti polgármester lemondásra szólította fel a városatyát.

Lemondásra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert a fővárosi közgyűlés szerdai ülésének elején Kovács Péter (Fidesz-KDNP) XVI. kerületi polgármester a Lánchíd felújításával kapcsolatban kirobbant botrány miatt. Kovács Péter napirend előtti felszólalásában Karácsony Gergelyhez szólva úgy fogalmazott:

„itt az idő, most még emelt fővel távozhat a főváros éléről, legyen önben legalább annyi tisztesség, mint a köztársasági elnök asszonyban,

és mondjon le, hiszen ön lebukott”. Szerinte „egyre világosabb mindenki számára”, hogy a Lánchíd felújítása azért lett drágább ötmilliárd forinttal és csökkent negyedével a rekonstrukció műszaki tartalma, mert „pénzszivattyút működtettek” – jelentette ki a kormánypárti politikus.

Karácsony Gergely erre reagálva azt mondta: a műszaki tartalom valóban változott a Lánchidat érintő két közbeszerzés kapcsán, de a felújításra költött összeg nyolcmilliárd forinttal csökkent.

Bicske után – egyhangú döntések

Ezt követően eseti bizottság felállításáról döntött a közgyűlés a bicskei gyermekotthonban történtek miatt, „a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett közbizalom helyreállítása érdekében”. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett – Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetőjének módosító javaslatával kiegészült – előterjesztést egyhangúlag támogatta a testület.

A közgyűlés feladata, hogy „a politikai felelősséggel kapcsolatban megállapításokat tegyen, illetve olyan cselekvési tervet fogadjon el, ami a Fővárosi Önkormányzat intézményei tekintetében a gyermekvédelemmel kapcsolatban az állammal és az önkormányzatokkal szembeni közbizalom helyreállítását szolgálja” – emelte ki az előterjesztésben a főpolgármester. Hozzátette: minderre az öttagú eseti bizottságnak kell javaslatot tennie a közgyűlés március végi ülésén a rendelkezésre álló iratok és szükség szerint személyes meghallgatások után.

Hírdetés

A közgyűlés szerdán elfogadta a családon belüli erőszak megelőzéséről és az áldozatok védelméről szóló fővárosi stratégiát is. A Bősz Anett és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület. A stratégia célja a családon belüli és a párkapcsolati erőszak megelőzése és visszaszorítása, az áldozatok védelme az erőszak minden formájával szemben. Továbbá az is, hogy hozzájáruljon a nőkkel szembeni megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséhez, a nők és a férfiak közötti egyenlőség elősegítéséhez, a nők pozíciójának megerősítése révén. A dokumentummal olyan fővárosi szakpolitikai intézkedések megtervezéséhez és bevezetéséhez kívánnak alapot szolgáltatni, amelyek a családon belüli erőszak megelőzését, valamint az áldozatok védelmét és megsegítését szolgálják.

Közlekedés

Támogatta a közgyűlés a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés új rendszerét szabályozó, március 1-jével életbe lépő együttműködési megállapodást is. A Karácsony Gergely jegyezte javaslatot egyhangúlag fogadta el a testület, így jóváhagyta a főváros, az építésért és közlekedésért felelős miniszter, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a Volánbusz, a MÁV-Start, valamint a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút között létrejövő,

2036 végéig szóló együttműködési megállapodást.

A testület egyben felkérte Karácsony Gergelyt, hogy írja alá a dokumentumot.

A dokumentum szabályozza

  • a fővárosi és az állami díjtermékek kölcsönös elfogadását,
  • kölcsönös értékesítését,
  • az ebből eredő díjbevételek megosztását,
  • az elszámolás főbb szabályait, valamint
  • a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés együttműködésével összefüggő egyeztetés főbb területeit: a menetrendi kínálat kialakítását, a forgalomfelügyeletet és az utastájékoztatás BKK általi biztosítását, a tarifapolitika összehangolását a díjtermékek fejlesztésénél.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »