Karácsony Gergely lenne a főparancsnok, ha Budapestet atomtámadás érné

Karácsony Gergely lenne a főparancsnok, ha Budapestet atomtámadás érné

Egy atomtámadás esetén 220 ezer embernek van hely a budapesti metróban.

A szocializmus korszakában még nagy figyelmet fordítottak a hatóságok arra, hogy minél több ponton legyenek olyan menedékhelyek, ahol egy légicsapás vagy rakétatámadás alatt az emberek menedéket kereshetnek. Többek közt a 2-es és 3-as metrók több állomását is úgy alakították ki, hogy az ott rejtőzők akár egy atomtámadást is átvészelhessenek – olvasható a Blikk cikkében.

Hírdetés

„A rendszer ma is él, kifogástalanul működik, bármikor éles helyzetben is bevethető. Akár 220 ezer ember védelmét is képes ellátni a 2-es és a 3-as metró alagútjaiban kialakított óvóhelyi rendszer” – idézte a Blikk Gulyás Attilát, aki hosszú éveken át vett részt a kritikus helyzetek gyakorlásában, és az ezzel összefüggő feladatok végrehajtásában. 

A szakember részletezte, hogy a helyenként 40 méter mélyen fekvő szakasz a felszíntől hermetikusan elzárható, sőt egyes alagútrészek még egymástól is elkülöníthetőek.

A metróalagutak falában fúrt, csápos kutak vannak, amelyek még ahhoz is elég vizet adnak, hogy az alagutakból nyíló mosdókat, vécéket is lehessen használni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »