Karácsony Gergely kedves

Karácsony Gergely kedves

Karácsony Gergely kedves. És igen, ezzel akár miniszterelnöki hivatalhoz is juthat ma valaki Magyarországon. Mert az, hogy a főpolgármesteri pozícióhoz ez bőven elég, azt mind tudjuk. Ha tehát a már meglévő szakmai alkalmatlanságát támadjuk folyamatosan, semmit sem érünk el vele. Másra van szükség a szemek kinyitogatásához.***

A kedvesség önmagában még nem bűn. Azonban válhat azzá. Gondoljunk csak arra a kedves édesanyára, aki imádja a kislányát, imádja a férjét, és ezért egyikükről sem feltételezi, hogy rossz emberek lennének. Így aztán, amikor a gyerek azzal a nyilvánvaló képtelenséggel áll elő, hogy apuci éjszakánként beoson hozzá, hogy ott „játszadozzon” vele, a kedves édesanya csak mosolyog egy jót, féltő szeretettel megsimogatja a lányka buksiját, majd süt egy finom mandulás kalácsot, és őrzi tovább az otthon melegét.

Nyilván ez a példa meglehetősen drasztikus. Azonban nem drasztikusabb, mint a sokak által felvázolt szcenárió, miszerint Karácsony Gergely az új Medgyessy Péter, tehát Gyurcsány idővel félreállítható bábja. S ezt csak azért nem nevezném összeesküvés-elméletnek, mert aki hivatalában Gyurcsány egykori embereit alkalmazza, aki Gyurcsánnyal konzultál, aki mellett Gyurcsány kampányol, s aki szerint Gyurcsány egy innovatív européer politikus, az még akár Gyurcsány embere is lehet. Tudják, ha valami fehér, repül, vízen úszik és hápog, nem tudjuk teljességgel kizárni, hogy ne kacsa lenne.

***

Mert máskülönben mi rosszat tudunk mondani Karácsonyról? Hogy ő a bicikliutas sárga aszfaltfirkák kizárólagos budapesti termékforgalmazója? De hisz ő is kerékpározik! Hogy nem ért a városvezetéshez? Ezt viszont nem tudhatjuk. Elég, ha csak Czeglédy Csabára gondolunk, aki ügyvédként ért a joghoz, de nem feltétlenül tekinti annak minden paragrafusát magára nézve kötelezőnek. Karácsony esetében tehát, amit eddig tudunk: elképzelhető, hogy ért a városvezetéshez, de eddig még nem villantotta fel ezirányú tálentumait.

És egy jó ideig nem is fogja, mivel innentől, ha jól sejtem, határozatlan időre (de jövő áprilisig biztosan) felfüggeszti ezirányú tevékenységét. És ez némi utólagos magyarázattal is szolgálhat a túlzóan sok helyettesre és a felduzzasztott apparátusra. Mert a politikában a nagy öletek nem egyik napról a másikra születnek. Tehát Karácsony Gergely már 2019 őszén is tudatában volt annak, hogy jelölteti magát a miniszterelnöki posztra. Ez a három köztes év ugyanis a politikában szuper-rövidtávnak számít.

***

Itt van tehát ez a kedves ember, aki, ha nem is hazudott az őt megválasztóknak, de az igazságot azért elhallgatta. Viszont kedves. Kedves és vidéki. Ráadásul nem fűződik a nevéhez semmi olyan botrány, ami alkalmatlanná tenné őt e posztra. És itt van a kutya elásva! Ugyanis manapság egy hivatal elnyerésének nem a szakmai alkalmasság bizonyítása, hanem a morális alkalmatlanság kizárása a legfőbb feltétele.

Márpedig Karácsony kedves. Tehát alkalmas.

Hírdetés

És egy picit szégyellős is. Például a nyelvvizsga-bizonyítványát sem hajlandó megmutatni. Pedig anélkül nehezen lehetne PhD-je, és még nehezebben lehetne óraadó bármely egyetemen.

S ha már szóba került: ezen a nyelvvizsga dolgon szépen elrugózgattunk itt, a jobboldalon. Egyre másra születtek a jobbnál rosszabb mémek, kisvideók, elemzések.

Most már azonban véget kellene vetni ennek is, méghozzá két dolog miatt:

Az első, hogy e kérdésben sokan, akiknek szintén nincs nyelvvizsgájuk, érintve érzik magukat. A túlzott kihangsúlyozástól kezd olybá tűnni számukra, mintha ők valamiféle másodrendű állampolgárok lennének. Noha az alapkoncepció, miszerint Karácsony hazudik, jó és elegendő.

A másik ok, amiért abba kéne már hagyni, a legkényelmetlenebb kérdésre vonatkozik. Mi van, ha ez egy csapda volt, és mi szépen belesétáltunk? Mi van, ha valójában rendelkezik papírral, csak épp nem mutatta meg?

Na, jó, van egy harmadik ok is. mi van, ha továbbra is azt állítja, hogy van papírja, de nem mutatja meg? Ugyan, mi a búbánat következménye volt annak például, hogy Gyurcsány Ferenc szakdolgozata égen-földön eltűnt? Hogy valószínűleg úgy rakták alá a diplomát, ami máskülönben a volt sógorától einstandolt szakdolgozatra épült? Ha tehát annak semmi következménye nem volt, hogy egy valószínűsíthetően gimnáziumi érettségivel rendelkező miniszterelnök tette tönkre a gazdaságunkat, lövetett Magyarország fővárosában magyar emberekre, hazudott számtalanszor a választók szemébe, választást csalt el, KISZ-vagyont és zsidó vagyont egyaránt „privatizált”, akkor vajon annyira lehetetlen ez a forgatókönyv?

***

Karácsony Gergely kedves. És ennek a kedvességnek egyféle módon lehetne kihúzni a méregfogát! Üljünk le vele beszélgetni! Kedvesen. Jószándékúan. Államigazgatási kérdésekről. Kormányzati feladatokról. Nem csupán vita céljából, hanem amolyan informális eszmecsereként.

Nyilván, amikor azt mondom, üljünk le vele, nem magamra gondolok. De még csak nem is valamely újságíró kollégámra. Ide mi már kevesek vagyunk.

Erre a bizonyos beszélgetésre (vagy beszélgetéssorozatra) egy embert tartok a legalkalmasabbnak, ez pedig nem más, mint Orbán Balázs.

() VBT ()

The post Karácsony Gergely kedves appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »