Karácsony Gergely ismét bakot lőtt

Karácsony Gergely ismét bakot lőtt

„Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet” angolnyelv-tudás nélkül – mondta Karácsony Gergely a Hvg360-on szerdán megjelent videóinterjúban. A baloldal miniszterelnök-jelöltje igyekszik kézzel-lábbal kibúvókat találni a hiányos idegennyelv-tudására és meghökkentő öltözködésére, de magyarázkodása egyre kínosabb.

Megválasztása óta legalább tizenhat alkalommal vette igénybe angol nyelvű tolmács segítségét az idegen nyelvet egyáltalán nem beszélő Karácsony Gergely főpolgármester, ami több mint hárommillió forintjába került a fővárosnak – számolt be szerdán az Origo.

Szerdán a Hvg360-on jelent meg egy videóinterjú a baloldal miniszterelnök-jelöltjével. A riporter kérdésére, miszerint angolnyelv-tudás nélkül lehet-e valaki miniszterelnök 2022-ben, Karácsony Gergely ezt válaszolta:„Ha német kancellár lehetett, akkor talán magyar miniszterelnök is lehet. Ennek a jelentőségét nem túloznám el, nincs olyan tárgyalás, ahová bárki ne tolmáccsal érkezne a biztonság kedvéért.”

Csakhogy a főpolgármester nagyot téved. Angela Merkel német kancellárként elsősorban németül szeret felszólalni, de nemzetközi események alkalmával – mint például egy uniós videókonferencia, egy NATO-csúcstalálkozó vagy az amerikai Harvard Egyetem tanévzáró ünnepsége – angolul mondja el beszédeit.

Merkel hivatali elődje, Gerhard Schröder – aki 1998–2005 között volt Németország kancellárja – Tony Blair volt brit kormányfővel angolul, Francois Mitterand francia elnökkel pedig franciául társalgott, amikor hivatalos látogatásra érkezett Londonba, illetve Párizsba a kilencvenes évek végén.

A ruha (is) teszi az embert a diplomáciában

Hírdetés

A nemzetközi diplomáciában nemcsak egy világnyelv – általában az angol – ismerete számít íratlan szabálynak, az etikett az öltözködésre is vonatkozik. A miniszterelnökök ugyanis a kétoldalú megbeszéléseken nem önmagukat, hanem egész nemzetüket képviselik.

„Tudni kell rólam, hogy elég sok turkálóból származó ruhadarabom van, úgyhogy ez igazából nem egy önmagában álló történet” – mondta Karácsony Gergely a már említett hvg-s interjúban.

Boris Johnson brit kormányfő (jobbra) magyar hivatali partnerét, Orbán Viktort fogadta a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10.-ben 2021. május 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien)

Karácsony legutóbb szerdán kényszerült magyarázkodásra a Facebook-oldalán, amikor a kommentezők szóvá tették a miniszterelnök-jelölt által viselt fehér stólát, amikor bejelentette a kínai Fudan egyetem campusának megépítése ellen szombaton tartandó beszédét.

„A tradicionális tibeti buddhista sálat a sajtótájékoztató előtt kaptam tibeti menekültektől” – magyarázkodott Karácsony Gergely a saját posztja alatti kommentben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »