Karácsony Gergely bejelentést tett az ideiglenes kerékpársávokról

Karácsony Gergely bejelentést tett az ideiglenes kerékpársávokról

Az Üllői útit leradírozzák – a metrópótló buszoknak kell a hely -, a többi megmarad, a Nagykörúton hibrid megoldás születhet.

Az Üllői úti ideiglenes kerékpársáv nem marad fenn a metrópótlás idején, a többi átmenetileg létesített sáv a helyén marad szeptembertől – derült ki Karácsony Gergely budapesti főpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján.

A nagykörúti kerékpársávról azonban külön, bővebben is beszélt.

„Azokkal értünk egyet, akik azt monták, hogy a Nagykörútnak Pest főutcájának kell lennie, visszakapva régi funkcióit, szolgáltatásait, zöldfelületeit” – mondta.

Sokakkal egyeztettek, ezek alapján kompromisszumos javaslatot tett a városvezetés, ennek lényege a következő, és „mindenkinek ad valamit”:

  • a Blaha Lujza tértől a Petőfi hídig kétsávos lesz a Nagykörút
  • a kerékpársávot a Blaha Lujza tértől a Petőfi hídig a parkolósávból alakítják ki (erről írt kevéssel korábban Fürjes Balázs a Twitteren)
  • a Nagykörút többi részén – a Blaha Lujza tértől a Margit híd felé – marad az egysávú Nagykörút és a kerékpársáv.

Hírdetés

A javaslatot az „tette lehetővé”, hogy a Nagykörút különböző szakaszain merőben különbözik az autóforgalom mennyisége.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a kerékpáros közlekedés 10 százalékos részaránya Tarlós István főpolgármestersége idején és célja volt Budapestnek.

A kivitelezés szeptember első felében le is zajlik, a Nagykörút hosszabb távú sorsáról pedig további konzultáció lesz.

Balogh Samu hivatali kabinetfőnök a tájékoztatón még azt is elmondta, a Nagykörút a Bem rakpart után a második legfontosabb kerékpáros közlekedési útvonal, néha még utóbbit is meghaladja a kerékpározók száma az előbbin.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely kifejtette, hogy

a nagykörúti szakaszon négy-ötszáz parkolóhely megszűnésével lehet számolni,

de erről azért nem volt értelme a helyieket megkérdezni, mert a nagykörúti parkolóhelyeket jellemzően nem a helyi lakosok használják, hanem mások.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »