Karácsony Gergely: a budapesti olimpia ügye jó lehetőség arra, hogy rendezzük a főváros és a kormányzat viszonyát

Karácsony Gergely: a budapesti olimpia ügye jó lehetőség arra, hogy rendezzük a főváros és a kormányzat viszonyát

Háromszereplősnek tartja a főpolgármester egy budapesti olimpiai pályázat ügyét, az olimpiai család és a főváros egyezségére a kormánynak kell garanciát vállalnia, hogy legyen miről beszélni; az egészet pedig egy budapesti népszavazásnak kell megpecsételnie. Karácsony Gergely arra, hogy a kormánnyal ez a projekt jelentheti-e nagy kibékülést, egy Bikini-idézettel válaszolt.

Pénteki bejelentése szerint feltételekkel támogatná a 2036-os vagy egy későbbi budapesti olimpia és paralimpia megrendezését Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint mindenképpen javulnia kell a kormánnyal való viszonynak, emellett érdemes megvizsgálni az esetleges előnyöket és hátrányokat, illetve az általános városfejlesztésre alapozó terveket érdemes előtérbe helyezni a sportlétesítmények bővítése helyett.

„A kezdeményező szerep a Magyar Olimpiai Bizottságé, és ők csütörtökön küldték el a levelüket” – idézte vissza legközelebbi múlt eseményeit az InfoRádió kérdésére válaszolva bejelentését követően Karácsony Gergely. Mivel az előttünk álló folyamat „hosszú és elnyúló”, nem vár, az első adandó alkalommal, vagyis a jövő heti Fővárosi Közgyűlésre beviszi javaslatát.

„Ha úgy tetszik, ez egy háromszereplős együttműködést feltételező folyamat, amelyben a kezdeményezés a Magyar Olimpiai, valamint Paralimpiai Bizottságtól érkezik. A főváros kandidálhat a rendezésre. A harmadik fél a kormány, amely garanciavállalása nélkül ez a folyamat elképzelhetetlen” mondta Karácsony Gergely, és szerinte ez a menetrend:

  • a MOB elhatározza, hogy be akar kapcsolódni a folyamatba, „ők ezt megtették”
  • a MOB, illetve az olimpiai család hívja a fővárost
  • a két szereplő megállapodása esetén még a kormánnyal is meg kell állapodni a garanciáról.
  • A kormány és a főváros viszonya az elmúlt években nem volt ideális, kérdés azonban, jelenthet-e fordulópontot a mostani összefogáskényszer. „Remélem, hogy az lehet. »Az ember mindig jobbat remél«, nekem az a munkaköri kötelességem, hogy minden lehetőséget megadjak arra, hogy a város fejlesztéséhez szövetségeseket keressek, és nyilván a legfontosabb partner ebben a magyar kormány lehet” – mondta a főpolgármester.

    Nem ért egyet azokkal a kritikákkal, amelyek szerint a békülés a fővároson múlt volna eddig, de ez az alkalom „jó lehetőség arra, hogy újragomboljuk a kabátot, és rendezzük a főváros és a kormányzat viszonyát”. Erre nyitottnak érzi magát, reméli, túl lehet lépni az aktuálpolitikai adok-kapokon.

    „Egy olimpia nagyon hosszú távú projekt, ki tudja, ki lesz akkor a főpolgármester vagy a miniszterelnök; 2044-et nem is biztos, hogy meg fogjuk érni, de hát a város és a hazánk is hosszú távú projekt, úgyhogy mindenképpen el kell kezdenünk ezt a folyamatot” – ecsetelte Karácsony Gergely.

    Hogy pártközi egyetértésre szükség lesz-e az ügyben – ismert, a főváros közgyűlésében számos párt jelen van, nincs is politikai többség Karácsony Gergely mögött –, arról azt mondta, „mindenki mutat egyfajta nyitottságot”.

    Hírdetés

    „Vannak pártok, amelyek olimpiapártiak, vannak, amelyek nem, de hogy milyen olimpiáról beszélgetünk egyáltalán, egyelőre nem tudjuk, hiszen éppen arról szól a tárgyalás, hogy ezt megtudjuk.

    Nem gondolom azt, hogy a teljes konszenzus elérhető – miközben én teszek majd erőfeszítéseket erre természetesen –, de az, hogy legyen többségi támogatottság a pártok körében, talán elérhető, és ami a legfontosabb, a választópolgárok körében is” – utalt arra, hogy népszavazás az ügyben nem elkerülhető.

    Arról is beszélt, hogy az olimpia eszméjének ma már fontos része a fenntarthatóság, a rengeteg erőforrást felemésztő olimpiák nem találkoznak az emberek szimpátiájával, márpedig „az olimpia eszméje nem lehet megosztó”. Szerinte fontos feladat, hogy azok is lehetőséget lássanak egy olimpiában, akik nem igazán támogatnák az esemény megrendezését, de ha azt látják, hogy ha ezzel a város és az ország is jól jár, azt mondják, „miért ne?”

    A budapesti népszavazással kapcsolatban nem tudott választ adni arra kérdésre, hogy mekkora támogatottság volna szükséges, inkább arra helyezné a hangsúlyt, hogy az emberek „informáltan hozhassanak döntést”, mint amikor elmegy az ember autót vásárolni, akkor is megnézi az árat, mit tud a kocsi, tájékozódik. „Amikor egy olimpiáról beszélgetünk, akkor is pontosan tudni kell, hogy ez mivel jár, mennyi pénzbe kerül, mire mennyit költünk, milyen lehetőségek vannak. Én fontosnak érzem azt, hogy tájékozott budapestiek mondhassák el a véleményüket, és biztos vagyok abban egyébként, hogy a budapesti lakosság többségének a támogatását meg lehet szerezni egy jó olimpiai koncepcióhoz” – véli a politikus.

    Hogy az olimpiai koncepciónak melyek lehetnének az elemei, abba szándékosan nem ment bele, mert bár a fejében „rengeteg fejlesztés van, pont erről szól a tárgyalási folyamat, hogy meg kell győznünk egymást, mik a fontos feltételek, de például

    reális azt a célt kitűzni, hogy a budapesti közösségi közlekedés teljes mértékben akadálymentes legyen 2036-ra vagy az olimpia időpontjára,

    és egyébként is fontos lenne, hogy elérjük”.

    A szükséges fejlesztések közt sok olyat lát, amelyet társítani kellene az olimpiai koncepcióhoz. Például:

    „Az olimpiai falu megépítése mindenhol kihívás, de Budapesten hál’ Istennek van egy nagyon jó adottságunk, mert

    rengeteg állami tulajdonú rozsdaövezetünk van; nagyon konkrét és elvárható szempont, hogy teljes mértékben a lakhatási válság kezelésére használjuk ezeket a leendő létesítményeket.

    Tehát az olimpiai falu teljes mértékben bérlakásként, önkormányzati lakásként vagy pedig a szociális lakhatást segítő lakhatási formaként hasznosuljon tovább” – hívta fel a figyelmet.

    A közlekedés területén a HÉV-ek felújítása biztosan szükséges szerinte a projekthez, ugyanígy az elővárosi közlekedés egészének fejlesztése is, továbbá a villamoshálózat kiszélesítése és a járműpark teljes akadálymentesítése is. „Ötös, hatos meg hetes metróról” szóló ígéretlicitbe nem szeretne belemenni, de szakmai konszenzust mindenképp összehozna abban a kérdésben, hogy mit kell megvalósítani egy olimpiarendezéshez Budapesten.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »