Kár érte: elkapták az egyik ügynököt Nur-Szultanban

Kazahsztánban letartóztattak egy kazah állampolgárt, mert állítólag külföldi ügynökként merényleteket tervezett az elnök és más magas rangú tisztségviselők ellen.

A kazah nemzetbiztonsági bizottság vasárnap közölte, hogy a kémelhárítás március 25-én Nur-Szultanban elfogott egy kazah állampolgárt, aki támadást tervezett az elnök és más magas rangú tisztségviselők, valamint a különleges szolgálatok és a bűnüldöző szervek tagjai ellen.

A férfi otthonában tartott házkutatás során egy külföldi gyártmányú mesterlövész-puskát, kábítószert és rengeteg pénzt foglaltak le. Az ügynöknek egyebek között az volt a feladata, hogy oroszellenes propagandát terjesszen a közösségi oldalakon – állt a közleményben, amely szerint a férfi letartóztatása után beismerő vallomást tett. Az ügyben bűncselekmény és terrorcselekmény miatt indult nyomozás.

Januárban véres zavargások törtek ki a szénhidrogénekben gazdag Kazahsztánban. A tüntetések az üzemanyag árának emelkedése miatt kezdődtek, és fosztogatásba, összecsapásokba torkolltak.

Hírdetés

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kérésére Oroszország katonákat küldött a közép-ázsiai országba a rend helyreállítására.

A tiltakozók haragjának egyik fő célpontja Nurszultan Nazarbajev volt, aki annak ellenére, hogy 2019-ben távozott a hatalomból, még mindig nagy politikai befolyással rendelkezik az országban.

A kazah hatóságok bizonyítékok nélkül azt állították, hogy a megmozdulások során külföldön kiképzett banditák és terroristák randalíroztak. Ugyanakkor a tüntetéseket követő tisztogatások inkább a politikai elit belviszályára utalnak.

A zavargások óta a kazah elnök igyekszik csökkenteni elődje, Nazarbajev befolyását, aki harminc évig irányította az egykori szovjet tagköztársaságot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »