Kapós lett a román állampolgárság

Kapós lett a román állampolgárság

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest megnégyszereződött, és meghaladta a 81 ezret a román állampolgársági kérések száma 2015-ben, közölte Iulia Malina Ciobanu, az Állampolgársági Hatóság (ANC) elnöke abból az alkalomból, hogy Bukarestben 43 külföldi hűséget fogadott új hazájának – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Ciobanu szerint 2010-ben százezer állampolgársági kérést iktattak a hivatalnál, ezek száma pedig 2014-re 21 ezerre csökkent, tavaly azonban ismét megugrott az igénylések száma. Az ANC vezetője „a nemzetközi helyzettel” indokolta a fokozott érdeklődést, hozzátéve: az idei év első hat hónapjában több mint ötvenezren folyamodtak állampolgárságért.

Hírdetés

„A fiatal nemzedék számára komoly lehetőség az állampolgárság, míg az idős generáció tagjai érzelmi okokból igénylik felmenőik állampolgárságát. Sokan sírva mondogatják eskütételkor, hogy románként akarnak meghalni” – magyarázta a hatóság elnöke.

Különben a tavalyi kérelmezők mintegy kilencven százaléka moldovai, aki a román állampolgársági törvény visszahonosítási cikkelye alapján kérte a román személyi igazolványt.

A hazai jogszabályok 1991 óta lehetővé teszik, hogy a külföldi lakhely és idegen állampolgárság megőrzése mellett is megkapják az állampolgárságot azok a volt román állampolgárok, akik önhibájukon kívül veszítették el azt. Az egykori román állampolgárok gyermekei, unokái és dédunokái is kérhetik a visszahonosítást. Iulia Ciobanu elmondta, a moldovaiakon kívül nagy számban igénylik a román állampolgárságot arab országok polgárai, Európából pedig albániaiak, szerbiaiak és macedóniaiak. Az igénylőknek átlagosan egy évet kell várniuk kérvényük elbírálására – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »