Kapkodtak az autók után a magyarok

Csökkent márciusban a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban – közölte az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete.

Márciusban 1 millió 792 ezer 599 új autót adtak el az az európai autógyártók szakmai szervezetének (ACEA) adatai szerint, ami 5,3 százalékos visszaesés tavaly márciushoz képest.

2014 márciusa óta nem volt példa márciusi eladási csökkenésre az Európai Unióban.

Az EU több nagyobb nemzeti autópiacán csökkent a forgalomba helyezések száma márciusban, így például Nagy-Britanniában 15,7 százalékkal, Olaszországban 5,8 százalékkal, Németországban pedig 3,4 százalékkal. Ugyanakkor Franciaországban 2,2 százalékos, Spanyolországban pedig 2,1 százalékos növekedést jegyeztek fel a múlt hónapban.

Hírdetés

Az idei első negyedévben az Európai Unióban éves szinten 0,7 százalékkal több, összesen 4 millió 171 ezer 628 új gépkocsit helyeztek forgalomba.

A vezető piacok között a legnagyobb növekedés Spanyolországban (10,5 százalék), Németországban (4 százalék) és Franciaországban (2,9 százalék) volt. A negyedévben éves összevetésben a legnagyobb csökkenést Olaszországban (-1,5 százalék) és Nagy-Britanniában (-12,4 százalék) jegyezték fel.

Az ACEA adatai szerint a Magyarországon eladott új autók száma 12 ezer 748 volt márciusban, 28,5 százalékkal több a februárinál. Az idei első három hónapban 31 ezer 609 új autót értékesítettek Magyarországon, ami 29,8 százalék növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Arányait tekintve ez volt a legnagyobb növekedés a negyedévben az Európai Unióban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »