Kapás Bogi a Gyárfás-ügyről: Végre!

Kapás Bogi a Gyárfás-ügyről: Végre!

Betegen is vállalt egy évzáró versenyt a hétvégén, orvosi engedélyt kapott az indulásra. A 2017-re nagy terveket szövögető, közkedvelt, 23 éves gyorsúszó – ki ne tudná: Kapás Boglárka – eddigi hallgatását megtörve lapunknak kifejti véleményét a közelgő úszóelnök-választásról is. És számon kérhető vállalásokat is tett.

– A novemberi rövid pályás úszó országos bajnokság óta nem versenyzett, először a hétvégi Győrben a SCITEC Openen ugrott élesben medencébe, aligha lehetett önnél boldogabb sportoló.
– Igazából már Windsorba (december 6–11., rövid pályás világbajnokság – a szerk.) nagyon rossz volt úgy kimenni, hogy végül a betegségeim miatt nem vállalhattam a versenyzést. Edzettem, mégsem ugorhattam be a versenymedencébe. Gyakorlatilag így egy váltó miatt mentem ki; Késely Ajna hirtelen jött megbetegedése miatt az is elmaradt. Egyébként pedig a felkészülés alatt már eleve két hetet ki kellett hagynom. Hogy Győrben vízbe ugorhattam, már nagyon kellett.

 „A folyamat végén pedig remélem, hogy egy nagyon sikeres úszószövetség áll majd”  Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

– Netán beteg még? A vashiány és a vérszegénység nem egyik hétről a másikra kezelhető problémák.

– Valóban nem vagyok még teljesen egészséges, külön orvosi engedéllyel úsztam most.

– A sors furcsa fintora, hogy tele volt eseménnyel az az időszak, amíg nem versenyzett. Nem mennénk vissza a novemberi országos bajnokság másnapjáig, amikor Hosszú Katinka a Facebookon kirobbantotta a máig el nem ült cunamit az úszószövetség reformjáért. Inkább az iránt érdeklődöm: mit vár a január 8-ai rendkívüli elnökválasztástól az úszószövetségben?
– Abban reménykedem, amiben minden úszótársam. Hogy sikerül megtalálni a legmegfelelőbb, legalkalmasabb embert az elnöki pozícióra. Nekem nem tisztem megmondani, hogy ki az, de azt gondolom, hogy az első lépést mi, úszók már megtettük, amit tehetünk. A folyamat végén pedig remélem, hogy egy nagyon sikeres úszószövetség áll majd.

– Az Iron Lady köreiből lapunk úgy értesült, a „Gyárfás-rendszer” ellen tiltakozó úszók az első közös fellépés óta egységesek, napi telefonkapcsolatban állnak. Közben a Magyar Úszó Szövetség elnöke azt hangoztatja: csak Hosszú Katinka követeli az ő lemondását, a többiek nem. Mi az igazság?
– Természetesen meg tudom erősíteni, hogy az úszótársaimmal teljes az egység közöttünk a követelésekben. Valaminek, de történnie kellett ahhoz, hogy csapategység legyen az úszósporton belül. Most megvan, és már rég hiányzott ez.

Bienerth Gusztáv közeledikA múlt héten az aktív úszók közül Hosszú Katinka és Gyurta Dániel, kisvártatva pedig olimpiai bajnok sporttársuk, Kovács Ágnes – valamint a szintén volt úszó sportállamtitkár Szabó Tünde – reagált üdvözlőleg arra a hírre, hogy a kormány turisztikai kormánybiztosa, a 61 esztendős Bienerth Gusztáv „rajtkőre áll” az úszószövetség rendkívüli elnökválasztásán január 8-án. A 2024-es budapesti olimpiai pályázócsoport második emberét papíron az FTC jelöli Gyárfás Tamás pozíciójára. A jelöléseket december 25-éig fogadja a szövetség háromfős jelölőbizottsága. A sportnapilap hétfői számának adott interjújában a rutinos vállalatvezető úgy vélekedett, Gyárfás Tamás nem indul újra.

– Márpedig az önök 7 pontos követelésében első helyen szerepel, hogy új vezetést követelnek a szövetség élére. Vannak önökön kívül viszont még nagy úszók, akik nem csatlakoztak. Mit gondol, ők elégedettek a helyzettel?

Hírdetés

– Nem hinném. Egyszerűen tartózkodtak a véleménynyilvánítástól. Mi, akik meg akartunk szólalni, megszólaltunk.

– Rendben. Akkor értékeljük az évet szakmai szemmel! Hullottak az Európa-bajnoki aranyérmek, a riói olimpián pedig beteljesült élete álma, érmet szerzett. Van sorrendje önben az idei sikereinek?
– Először is: pályafutásom legjobb éve volt a 2016-os. Tavasszal kezdődött négy Európa-bajnoki aranyéremmel, nyáron pedig folytatódott a 800 méter gyorson szerzett olimpiai bronzéremmel, ez volt a lényeg. Ha idén csak Rio lett volna, én ezzel az egyetlen bronzéremmel is nagyon boldog lennék.

– Vélhetően most pihen majd, abból kiindulva, hogy még egy kicsit beteg is, nem mellesleg pedig jönnek az ünnepek. Mikor állhat „munkába”?
– Január elején meg kell kezdenünk a felkészülést. Lesznek itthoni és külföldi edzőtáboraim is, úgy, ahogy tavaly, az olimpia évében. Megjegyzem, többet is leszek edzőtáborban, mint otthon… Jövőre, ami a budapesti világbajnokság előtti versenyek közül fix, az az országos bajnokság és egy római viadal, de ha belefér, indulok még máshol is.

– No de milyen számokban? Győrben láthatta a publikum, amint 200 méter vegyesen 3. helyen ér célba! Edzője, Virth Balázs a novemberi országos bajnokságon azt mondta lapunknak, a vegyes csak arra van, hogy a gyorsúszása javuljon tőle, versenyezni nem fog.
– Á, már el is felejtettem, hogy vegyesen is indultam, tényleg! Komolyra fordítva a szót, a szokásos 400, 800 és 1500 méter gyorson állok rajtkőre, a világbajnokságon szerencsére a leghosszabb medencés számot is megtartják.

 „A célom az, hogy mind a három egyéni számomban érmet nyerjek”  Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

– Látszik is, hogy boldog tőle, már a londoni Európa-bajnokság előtt jelezte, az a kedvence, meg is nyerte…
– Igen, szóval három egyéni számban indulok, és ha úgy adódik, a női 4×200 méteres gyorsváltó. Ez a program bőven elég lesz, más nem is férne bele. A következő, amire nyitni tudnék, az a 200 méter gyors lenne, vagy a még rövidebb távok hasonló úszásnemben, de mivel nem vagyok sprinter alkat, ez már nem kerül nálam szóba. Az állóképességemet fejlesztjük a lehető legjobban, tehát maradnak a 400 és a feletti távok, a rövidebbek számomra nem játszanak.

– Népszerű műfaj jön: a várakozások a versenyzői szempontból már nem is túl távoli budapesti vizes-világbajnokságra. A tavaszi Eb-n három érmet, ebből egy aranyat prognosztizált magának, négyszer hallhatta a Himnuszt. Az olimpián egy éremért ment, meg is szerezte. Halljuk a mostani tervet!
– A célom az, hogy mind a három egyéni számomban érmet nyerjek. De a legfontosabb, hogy magamhoz képest javuljak. Legyek bár első vagy második a mezőnyben, ha nem sikerül megdöntenem azt az időeredményt, amit azelőtt tudtam, akkor az nem az igazi. Ha javítok, nem lehetek elégedetlen.

– Amikor az adott versenyekre kitűzik az elérni kívánt időeredményt, szerepet játszik, hogy az ön által is űzött számokban mit tud Katie Ledecky „királynő”?
– Nem, én nem Ledecky eredményeihez viszonyítok, hanem a sajátjaimhoz.

Kapás Boglárkával abból az apropóból találkoztunk az ELTE-PPK épületében, hogy az egyetem pszichológia szakos hallgatójaként a Légy sportos! Használd a lépcsőt! kampány arca lett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »