Káosz: áttörték a migránsok a kordont a határon

Káosz: áttörték a migránsok a kordont a határon

Áttörték a rendőrkordont a menekültek a macedón-görög határon. Hírügynökségi jelentések szerint a helyzet immár kaotikus. A rendőrség könnygázt is bevetett a bevándorlók megfékezésére, de nem sikerült őket feltartóztatni. A macedón hatóságok az elfogott migránsokat vonatra teszik, és továbbszállítják őket Szerbia irányába.

A migránsok azután torlódtak fel a macedón-görög határon, hogy a macedón hatóságok csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetettek, és kísérletet tettek a betolakodók megállítására. Az intézkedést azért hozták, mert Macedónia képtelen ellátni a naponta érkező mintegy kétezer migránst.

Hírdetés

„A múlt éjszaka rossz dolgunk volt, nagyon rossz. Mindannyian emberek vagyunk, függetlenül attól, hogy Szíriából, Afganisztánból vagy Pakisztánból származunk. A macedón rendőrség rosszul bánt velünk, vertek bennünket, aztán esni kezdett az eső, és nézze, itt vannak ezek a gyerekek, van problémánk bőven” – mondta az egyik menekült.

A macedón kormány speciális rendőri és katonai alakulatokat vezényelt a határ térségébe az illegális határátlépés megakadályozására. A szkopjei vezetés azzal vádolja a görög hatóságokat, hogy minden kontroll nélkül engedik tovább a kelet felől érkező néptömegeket. Korábban a macedón hatóságok ugyanezt tették.

„Remélem, hogy átjutunk a határon, hogy mehetünk tovább, és elfelejtjük, ami történt. Azt hiszem, hogy ha a macedón elnök átélné ezt a helyzetet, akkor visszavonná a hadseregét és továbbengedne bennünket” – mondja egy másik.

A migránsok szombaton a déli órákban áttörték a rendőri blokádot. Macedón sajtóértesülések szerint szervezetten léptek fel, és több mint ezren a gyevgyelijai vasútállomás felé tartanak. A macedón rendőrség a katonaság segítségét kéri a betolakodó migránsok feltartóztatására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »