Káosz a piacon a Hunguard-rendelet miatt

Káosz a piacon a Hunguard-rendelet miatt

Keményen kritizálta a Magyar Nemzeti Bank képviselője a nyáron elfogadott egyik kormányhatározatot, amely a szakmai vélemények szerint is egyetlen cégnek kedvez, mégpedig a Rogán Antalhoz köthető Hunguard Kft.-nek. A pénzügyi intézmények, így például a bankok informatikai rendszereinek vizsgálatát és hitelesítését szabályozó döntés által megszabott határidők a jegybank informatikai felügyeletének vezetője szerint betarthatatlanok.

– Tegye fel a kezét az, aki szerint a júliustól hatályos kormányhatározat követelményeinek mindössze egyetlen könyvvizsgáló cég felel meg! – vetette fel egy szerdai konferencián a Magyar Nemzeti Bank (MNB) informatikai felügyeletének vezetője, Gaidosch Tamás. Kérdésére pedig az auditálócégek érdekképviseletét ellátó szervezet, az ISACA rendezvényének meghívottjai szinte kivétel nélkül felemelték a kezüket.

– Még nem tudom pontosan, hány ilyen cég van, de előfordulhat, hogy igazuk lesz – jelentette ki Gaidosch.

A kérdés aktualitását az adta, hogy az esemény egyik kiemelt témája egy új, a pénzügyi intézmények informatikai vizsgálatát szabályozó kormányhatározat volt. Ezzel kapcsolatban lapunk korábban megírta, azt a Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető informatikai cégre, a Hunguard Kft.-re írták, amivel az több tíz milliárd forintos piacról szorítja ki a versenytársakat.

A szakma ezek szerint egyöntetűen osztja a sajtó értesüléseit, miszerint jelenleg csak a Hunguard felel meg a kormányzat speciális elvárásainak, amelyek többek között arra kényszerítik a könyvvizsgáló cégeket, hogy mind munkatársaikat, mind cégük telephelyét vessék alá nemzetbiztonsági átvilágításnak.

A pénzintézetek informatikai auditálását szabályozó új rendszerben a jegybanknak mint piaci felügyeletnek kell elkészítenie a követelményeknek megfelelő cégek jegyzékét. Ehhez azonban a jogszabály szerint a cégeknek legkésőbb januárig jelezniük kell az MNB-nél a tanúsítási eljárásuk elkezdését.

– Aki szerint ennyi idő alatt nem lehet felkészülni, az nem áll messze a valóságtól – mondta előadásában Gaidosch, és megjegyezte: egy, a jogszabályban megjelenő logikai bukfenc miatt a tanúsítási eljárást illető pontos határidők a jegybank számára sem egyértelműek. Hozzátette, a határozat szövegét korábban a jegybank véleményezte, a kormány azonban egyik kérésüket sem vette figyelembe.

– Írnokok vagyunk, ez a szerepünk – mondta Gaidosch, és kifejtette: hiába látja a jegybank a problémákat, a jogszabályért a kormány a felelős. Gaidosch határozottsága egyébként nem egészen áll összhangban a jegybank korábban lapunknak küldött írásos válaszaival.

A kormányhatározatra hivatkozva ugyanis megkérdeztük az MNB-t, eddig mely cégek jelentkeztek a tanúsítvány megszerzésére, s elmondták: bár a tevékenység iránt nagy érdeklődés tapasztalható a piacon, arra a szervezet már nem jogosult, hogy kiadja az eddigi jelentkezett cégek nevét.

A jegybank informatikai felügyeletének vezetője azt is elmondta, nemcsak a piaci szereplők, de a pénzintézetek érdekképviselete, a Magyar Bankszövetség is kritikákat fogalmazott meg.

– Levelükben a jogszabály betarthatóságával és a kialakult monopolhelyzettel kapcsolatban fogalmaztak meg aggályaikat – mondta Gaidosch. Hozzátette, a jegybank megérti a bankszövetség meglátásait.

Lapunk az eseményen beszélt auditorokkal, akik elmondták, a Rogán Antalhoz több szálon fűződő Hunguard titokzatos szervezet.

– Próbáltuk őket is meghívni a rendezvényeinkre, körülbelül egy hónapja azonban eltűntek, semmi hírt nem kaptunk róluk – mondta az auditorok érdek-képviseleti szervezetének, az ISACA-nak az egyik, név nélkül nyilatkozó tagja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »