Káosz a kazánok cseréje körül

Káosz a kazánok cseréje körül

Óriási bizonytalanság alakult ki az úgynevezett kazáncsere-rendelet körül, amely tegnap lépett volna hatályba, de mégsem jelent meg. A jogszabály ugyanis betarthatatlan határidőket szabna a hagyományos fűtőberendezések beépítésére. Egyes gázcégek pedig a meg sem született rendelkezésre hivatkozva tiltják az ügyfeleiknek a régi típusú kazánok felszereltetését.

„Teljes a káosz az úgynevezett kazáncsere-rendelettel kapcsolatban. Az új jogszabály az eredeti elképzelés szerint tegnap lépett volna hatályba, de még ma is csak a tervezete létezik, amely betarthatatlan határidőket tartalmaz” – nyilatkozta lapunknak a Magyar Épületgépészek Szövetségének ügyvezető elnöke. Gyárfás Attila elmondta: az Európai Bizottság még 2013-ban hozott rendeletet arról, hogy 2015. szeptember 26-tól csak az előírásban foglalt hatásfoknak megfelelő gáz-fűtőkészülékeket lehet forgalomba hozni, üzembe helyezni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megjelölt időponttól a gyárakat nem hagyhatják el „hagyományos” kazánok, csak az úgynevezett kondenzációs fűtőberendezések. A már forgalomba került régi rendszerű készülékekre azonban nem vonatkozik ez a tiltás. Vagyis a kereskedelmi készleten lévő berendezések megvételére és felszereltetésére nincs uniós határidő. Ennek ellenére a magyar kormány a készülő rendelkezésében a lakosság esetében december 31-ig szabna határidőt az ilyen fűtőegységek üzembe állítására, s a határnap után csak az új típusú berendezéseket vásárolhatnák meg és építtethetnék be a háztartások. A piacon lévő mintegy 20 ezer hagyományos kazánt azonban lehetetlen az év végéig értékesíteni és felszerelni. Így a lakosság a jövőben kénytelen lesz feketén üzembe helyezni ezeket a készülékeket. Ezért a szakma egybehangzóan azt kérte a kormányzattól, adjon kétéves türelmi időt a régebbi kazántípusok felszereltetéséhez. A kabinet azonban mindeddig nem reagált érdemben.

Hírdetés

Az ügyvezető elnök hozzátette: a kazáncserék körüli gondokat tetézi, hogy a német E.ON magyar gázszolgáltató leányvállalata és a Főgáz Zrt. közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatja az ügyfeleit, hogy augusztus végétől nem fogad be olyan kiviteli terveket, amelyek a hagyományos kazántípus beépítésére vonatkoznak. Miközben a gázcégek nem hatóságok, tehát nem hozhatnak ilyen döntést egy olyan rendeletre hivatkozva, amely eddig életbe sem lépett. „Vagyis a két gáztársaság törvénysértő módon járt el” – állítja Gyárfás Attila.

Magyarországon csaknem 2,5 millió gázkészülék és 4,5 millió konvektor van beszerelve. Az uniós rendelet pedig nem határozza meg a forgalomból kivonandó fűtőberendezés-típusokat, de 86 százalékos hatásfokot ír elő, amelyet csak a kondenzációs gázkazán képes teljesíteni. Ez a fűtőkészülék a füst hőjét is hasznosítja. Ugyanakkor jóval drágább az alacsonyabb hatásfokú, hagyományos készülékeknél, és sok esetben a füstelvezető rendszert, illetve a kéményt is át kell építeni az új fűtőberendezés cseréjekor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »