Káosz a frontvonalon: egymást lövő ukránok, BTR-rel kilapított SAS-veterán, rosszkor robbantott híd

Káosz a frontvonalon: egymást lövő ukránok, BTR-rel kilapított SAS-veterán, rosszkor robbantott híd

Drámai beszámolót tett közzé Seth Harp amerikai oknyomozó újságíró, háborús tudósító Twitteren, melyet egy Szeverodonyeckben, az ukrán haderő oldalán harcoló amerikai ismerőse tett neki.

Harp ismerőse szerint teljes a káosz a frontvonalon: a baráti alakulatok egymást lövik, minimális a kommunikáció, koordináció a harctéren és rosszul szervezett a tüzérségi támogatás.

An incredibly sobering account of the battle of Severodonetsk from an American volunteer with the Ukrainian army. pic.twitter.com/usxUIYfQR6

— Seth Harp (@sethharpesq) June 18, 2022

Az amerikai önkéntes arról írt, hogy elképesztően bátran harcolnak az ukránok, viszont nagyon rosszul szervezettek és rengeteg eszközt és életet pocsékolnak el a hiányos koordináció miatt.

A halálozások és sérülések teljesen fölöslegesek voltak, mert ami itt van, az egy teljes shitshow

– fogalmaz az amerikai önkéntes. A "shitshow" kifejezésnek pontos magyar fordítása nincs; ez a profán kifejezés alapvetően egy nagyon rosszul szervezett, kaotikus helyzet jellemzésére használatos, szó szerint amúgy azt jelenti, hogy "sz*rműsor."

A meg nem nevezett harcos arról ír, hogy egyszer két órán át keményen harcoltak Szeverodonyecknél egy gyalogsági alakulat ellen, melyről kiderült, hogy egy baráti raj, az ukrán különleges erők kötelékéből.

Arról is beszámolt, hogy tud egy olyan esetről, amikor az ukránok egy brit SAS veterán mesterlövészt véletlenül megöltek egy BTR-rel, miközben ő feléjük tartott, mert senki nem szólt az alakulatnak, hogy erősítést kapnak.

Az amerikai önkéntes arra is kitért, hogy volt, hogy az ukránok felrobbantottak egy hidat, mielőtt a baráti egységek át tudtak volna haladni rajta, így ukrán katonák egy része a túlparton rekedt.

Hírdetés

Arról is írt, hogy a tüzérségi támogatás is igencsak hiányos: a tüzérek képzetlenek és nem is elég aktívak.

Odaadnak egy sorozat-gránátvetőt egy olyan embernek, aki az életében nem használta még, majd azt mondják, hogy tüzérségi támogatást kapunk tőle, 1,2 kilométerről, éjjel. Ezt nem én találtam ki. Teljes shitshow

– írja az amerikai önkéntes.

A meg nem nevezett önkéntes összességében úgy látja, hogy ezen tendenciák alapján, ilyen veszteségek és eszközhasználat mellett nem fognak az ukránok nyerni.

Seth Harp semmilyen bizonyítékot nem közölt arról, hogy a beszámoló valóban egy amerikai önkéntestől származik, sőt, még a nevét is kitakarta. Harp viszont alapvetően hiteles információkat szokott közölni az ukrajnai háborúról és rendszeresen ír az ott harcoló külföldi önkéntesekről, olyan nagy amerikai magazinokba, mint a Rolling Stone, a New York Times, The New Yorker vagy a The Intercept. Később arról is írt, hogy egy amerikai önkéntes az életét vesztette Szeverodonyecknél, erről egy fotót is közzétett, melyet kontaktjai adtak le neki.

Sebesült külföldi zsoldosok menekülnek Szeverodonyeckből:

An American source in Ukraine sent me this video of wounded foreign fighters being evacuated from Severodonetsk. Absolutely brutal. pic.twitter.com/Y7qLKNV8Mo

— Seth Harp (@sethharpesq) June 18, 2022

(Forrás: Seth Harp Twitter-oldala)

A meg nem nevezett amerikai önkéntes beszámolója nem mellesleg számos átfedést mutat korábbi beszámolókkal, melyet más külföldi önkéntesek tettek más platformokon. Leghíresebb közülük talán Wali, a kanadai mesterlövész, aki hasonlóan, bár mérsékeltebb stílusban kritizálta az ukrán fegyveres erők szervezettségét és méltatta egyszerre az ukránok bátorságát.

A hasonló egyenruhák és technikai eszközök miatt rengeteg a baráti tűz orosz és ukrán oldalon egyaránt. Az orosz és ukrán különleges erők egy része konkrétan ugyanazt az egyenruhát, sisakot és kézifegyvertípust használja, így karszalagok nélkül a két oldal teljesen megkülönböztethetetlen egymástól, írja a Portfólió.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »