Kantár Éva emlékére….

Kantár Éva emlékére….

Újabb veszteség érte a felvidéki magyarokat és a Csemadok nagy családját. Kantár Éva az Érsekújvári járás Csemadok-alapszervezeteinek meghatározó személyisége volt, mint a szímői alapszervezet legrégebbi elnöke, aki 35 éve állt folyamatosan a szervezet élén.

Az 1980-as évek elejétől ismertem őt, járási tisztségem kapcsán. Szímő községben a 120 km-re elnyúló járás északi részének legnagyobb és legtevékenyebb Csemadok-alapszervezete működött évtizedekig, átlagosan 200 fölötti taglétszámmal, az ő elnökletével.

A népművészet, a népzene területén volt otthonos, és az általa alapított csoportokkal (éneklőcsoport, citerazenekar) járta nemcsak a járás fesztiváljait, de országos, és határon túli rendezvényeken is szerepeltek, versenyeztek. A falu tehetségeit, a fiatalokat nem hagyta elveszni, s ezért mindig volt utánpótlás ezekben a csoportokban.

Vezérelve volt a nemzettudat, a történelmi tudat erősítése pedagógusi pályáján, de a szervezeten belül is. A nemzeti megemlékezések Szímőn általa mindig igen jól előkészített és alapos programmal jelezték az itt és most, értünk szóló nemzettudatot.

Hírdetés

Számtalan neves történész, politikus, és személyiség fordult meg ezeken az ünnepségeken a falujában. Fontos szerepe volt a Jedlik Ányos-emlékszoba létrehozásában, és a Jedlik Napok elindításában, példaértékű volt az együttműködése a helyi iskolával, önkormányzattal.

Élete volt a magyar közösség, mindennapjai is arról szóltak. Még akkor sem veszítette el a hitét, reményét, amikor a sors súlyos anyai fájdalmakat rótt rá, 26 éves, igen tehetséges fiának elvesztésével 2003-ban.

Mert a lélek nem nyugszik. Nagy reménységű költő fia, Csaba halála után az emlékével karolta fel a hazai magyar fiatalságot. Elindította a Kantár Csaba Irodalmi Díj létrehozását, melyet évente emléknap keretében adományoznak az arra érdemeseknek. Fiatal hazai író és költő tehetségek sora került ki díjjal a szímői megemlékezésről, melynek fő mentora az édesanya, Kantár Éva, segítői pedig helyi társai, tisztelői voltak.

Fájó érzés ismét egy jó magyar embertől, a közösségért élő, tevő sorstárstól búcsúzni. Évát soha nem feledjük! Nemzedékek nőttek a keze alatt nemcsak az iskolapadokban, hanem a közéletben is. Magyarságához való hűsége legyen példaértékű! Köszönjük, amit a közösségért tett!
Nyugodjék békében!

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »