Kanadai bíró: Miért nem zárta össze a nő a térdeit?

Kanadai bíró: Miért nem zárta össze a nő a térdeit?

Nem tett eleget a 19 éves, megerőszakolt nő, hogy megvédje magát, és amúgy is a fiatal nők szexre vágynak, főként, ha részegek – ezen állításaival borzolta a kedélyeket egy kanadai bíró.

Eltávolíthatják a kanadai Robin Campet a bírói karból, miután egy 2014-es nemi erőszak ügyében az áldozatot hibáztatta – számolt be róla a The Washington Post. A Kanadai Igazságszolgáltatási Tanács oldalán olvashatóak szerint Camp úgy vélte, a 19 éves áldozat nem tett meg mindent, hogy elkerülje a nemi erőszakot. „Miért nem tudtad egyszerűen összezárni a térdeidet? Miért nem nyomtad csak le a fenekedet a mosdótálban, hogy ne tudjon behatolni?” – tette fel a megdöbbentő kérdéseket a bíró, aki szerint a fiatal nők amúgy is szexre vágynak, főként, ha részegek. Camp tovább ment, olyan súlyos kijelentéseket téve az ügy kapcsán, mint hogy „néha a szex és a fájdalom együtt jár”, és ez szerinte nem feltétlenül egy rossz dolog.

Felmentette az elkövetőt

Camp mondatai vizsgálathoz vezettek, amit a Kanadai Igazságszolgáltatási Tanács végez. A férfinak egy öttagú bizottság előtt kellett tanúskodnia pénteken, ügyét egy héten keresztül tárgyalják. Jövő héten kerülhet pont az esete végére Calgaryban, ahol dönthetnek a bíró sorsáról.

A férfi egy ötnapos bírósági tárgyalássorozat során tette a fenti kijelentéseket, még 2014 júniusában. Tavaly nevezték ki szövetségi bírónak.

A fiatal áldozatot a Calgaryban élő Alexander Wagar erőszakolta meg egy zuhanyzóban egy házibuli közben. Camp viszont 2014 szeptemberében felmentette Wagart. A nő fellebbezett, az Albertai Fellebviteli Bíróság pedig megváltoztatta az ítéletet. A Kanadai Igazságszolgáltatási Tanács tavaly novemberben indított vizsgálatot, miután négy jogászprofesszor panaszt tett Camppel szemben. Utóbbi egyébként később kizárta magát minden olyan ügyből, ahol szexuális erőszakról volt szó.

Az áldozat meggyűlölte magát

A CBC News beszámolója szerint az áldozat arról beszélt: a bíró kijelentései miatt meggyűlölte magát. „Úgy éreztem magam, mint akinek tennie kellett volna valamit, mintha csak valamiféle ribanc lennék” – fejtette ki.

Az ügyben megszólalt Camp lánya is, aki azt mondta, az apja mellett áll. Ugyanakkor Lauren Camp elmondta: maga is áldozata volt korábban nemi erőszaknak, a férfi szavai pedig „szégyenteljesnek” mondhatóak. Ugyanakkor szerinte bár apja bizonyos értelemben régimódian látja a világot, és nem teljesen érti, hogyan gondolkoznak a nők, de eredendően szexistának nem mondható. A bíró egyébként azóta bocsánatot kért, és részt vett egy programban, ami arról szól, miként reagálnak a nemi erőszak áldozatai az átélt traumára.

Beszámoltunk róla, az Egyesült Államokban Brock Turner ügye kavart nagy vihart: ő három hónap után szabadulhatott nemi erőszak után. Egy vizsgálat rámutatott, hogy Baltimore-ban például szisztematikusan ignorálták, tekintették jelentéktelennek a nemi erőszakokról szóló feljelentéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »