Kanada és az embercsempészek ölték meg a vízbe fulladt szíriai kisfiút

Kanada és az embercsempészek ölték meg a vízbe fulladt szíriai kisfiút

Négyezer eurót fizetett egy török és egy szír embercsempésznek annak a holtan talált szíriai menekült kisfiúnak az apja, akinek a fényképe bejárta az internetet és a világsajtót, hatalmas felháborodást keltve. Korábban legálisan próbált meg Kanadába kivándorolni, de kérelmét elutasították. Pediőg őt ényleg háborús menekült, és törvényesen próbált eljárni. 
 

Ezt az apa, Abdullah Kurdi mondta el a vasárnap megjelent Journal du Dimanche című francia napilapnak adott interjúban.  A törökországi Bodrum-félsziget tengerpartján fekvő gyerek holttestéről készült felvétel előbb az interneten terjedt és sokkolta a világot, később pedig számos európai napilap közölte. A hároméves Aylan Kurdi mellett testvére, az ötéves Galip és édesanyjuk, a 27 éves Rihanna is vízbe fulladt szerda hajnalban, miközben megpróbáltak Törökországból a görögországi Kósz szigetére jutni.
 
Az apa elmondása szerint tizenhárman voltak a csónakban, amelybe egy török és egy szír embercsempész rakta őket, de csak az utóbbi indult el velük. Amikor a hajó süllyedni kezdett, az apa a karjaiban tartotta a feleségét és a gyermekeit, akik megpróbálták a fejüket a víz felett tartani és lélegezni, de “Isten nem mentette meg az életüket”.
 
Először az idősebb fiú, Galip fulladt meg, öt perccel később Aylant próbálta megmenti az apa, de ő sem bírta tovább. A férfi azt hitte, hogy a felesége túl fogja élni, “hiszen felnőtt”, de neki sem sikerült. Az apa ezután három órát töltött a vízben. A csónak néhány  utasának sikerült jeleket adnia a parti őrségnek, amely kimentette a túlélőket.
 
A család a férfi elmondása szerint eredetileg Németországba szeretett volna eljutni. “De ott már túl sok a szíriai, ezért úti célt változtattam és úgy döntöttem, hogy vagy Dániába vagy Svédországba” megyünk. 
 
 Abdullah Kurdi a lap kérdésére megerősítette, hogy korábban Kanadába szerettek volna eljutni, miután a nővére – aki egy olasz-kanadai állampolgárhoz ment férjhez és van egy gyermeke – 26 éve ott él. A nő kérelmezte a kanadai hatóságoknál a család áttelepítését, amelynek teljes ellátását magára vállalta volna. 

“Nem okoztuk volna plusz költségeket senkinek, de a kanadaiak ezt nem fogadták el” 

– mondta az apa. A kanadai kormány ez utóbbi állítást korábban cáfolta. 
 
A Kurdi család eredetileg Damaszkuszban élt. “De aztán elkezdődött a forradalom. Valaki feljelentett a biztonsági szolgálatnál. Jelentés készült rólam, mert segítettem az ellenzéki sérülteket, segítettem nekik gyógyszert venni” – mondta a férfi. A család először Aleppó, majd Kobani városába költözött, majd az apa elmondása szerint azelőtt mentek át Isztambulba, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megtámadta Kobanit.
 
“Ott (Törökországban) képtelenség volt nekem megélni. A szír emigráns családok számára, hacsak a családtagok nem dolgoznak, képtelenség ott a túlélés” – hívta fel a figyelmet Abdullah Kurdi. 
 
A férfi szerint 

a sikertelen kanadai emigrálás “önmagában több, mint egy üzenet”. 

“Nincsenek többet gyermekeim. Mit mondhatnék? Ha az egész világot nekem adnák most, az mit segítene nekem? Nincs már sem feleségem, sem gyermekeim. Miattuk akartam emigrálni. Isten akarata teljesült”  – fogalmazott az apa. 
   
Arra a kérdésre, hogy
 

“azért indult el illegálisan, mert legális menekültként elutasították a befogadását”, a férfi azt válaszolta, hogy “egyértelműen”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »