Kanada egy "pozitív újítással" szűri ki a magyarországi cigányokat

A magyar nyelvű kanadavilaga.com idézi a kanadai kormány közleményét, amelyben arról tájékoztatják az észak-amerikai országba utazó magyar állampolgárokat, hogy 2015. augusztus 1-jével bevezeti az elektronikus beutazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation / Autorisation de voyage électronique, röviden: eTA), amely 2016. március 15-től lesz a vízummentes beutazás feltétele. Azaz, aki előzetesen nem kapja meg ezt az engedélyt, az jövőre megspórolhatja magának a repülőutat.  

Hogy miért tartotta fontosnak megtenni ezt a lépést a kanadai kormány?

Nyilván, amikor a „magyar állampolgárok” a „beutazás” és a Kanada szavak egy mondatban szerepelnek, az virágnyelven azt jelenti, hogy már megint cigányok akarnak Magyarországból Kanadába menekülni, az őket itt ért rasszista támadások miatt.

Valószínűleg unhatják ezt már tengerentúli országban, és ahogy korábban írtuk, a Budapestről Kanadába induló közvetlen járatokra nem engedik fel a cigányokat. Lapunk úgy értesült, hogy egy külön cég végzi az utasok „megszűrését” a kanadai állam megbízásából, információk szerint kifejezetten a romák távoltartására bérelték fel őket.

A birtokunkba jutott információk szerint a kanadai állam által felbérelt biztonsági cég még a budapesti repülőtéren facecontrol alá vonja az észak-amerikai országba vágyókat. Elméletben bárkitől megtagadhatnák a felszállást, ám ebben az esetben a feladatuk kifejezetten a romák kiszűrése.

Hogy mire fel ez a diszkrimináció?

Kanada még 2008-ban törölte el Magyarországgal szemben a vízumkényszert. Az ezt követő években tömeges mértéket öltött a romák Kanadába vándorlása. Az észak-amerikai állam meglehetősen nagyvonalúan bánik az országba érkezett menekültekkel. Biztosítja lakhatásukat és bőkezű szociális ellátásban is részesíti őket. A Magyarországról történő kivándorlás csúcspontja a 2011-es év volt. Ekkor 4425, többségében cigány menedékkérő érkezett Kanadába, de csupán 8%-uk kapta meg a menekültstátuszt. Összességében pedig mintegy 10 ezren vágtak neki az észak-amerikai túrának.

Kanada hamar rájött arra, hogy az új jövevények jelentős része csak a szociális rendszer előnyeit szeretné élvezni. Ezért változtatott a menekültügyi rendszerét, azonban még így sem tudta elejét venni a bevándorlásnak.

Hírdetés

Viszont a repülőtéren történő face kontroll azért mégsem illik egy egyébként magát liberálisnak (khmmm…) mondó országhoz, ezért kitalálták az eTA-rendszert.

A kanadai tájékoztatás szerint a beutazási engedély hiányában a Kanadába induló repülőjáratra történő beszállítást a légitársaság meg fogja tagadni.

A kanadai hatóságok előzetes információk megkérése után döntenek; orvosi papírok, rendőrségi adatok alapján, de még interjú elkészítését is elrendelhetik, és kanadai meghívó levelet is elkérhetik.

De arról is tájékoztatni kell a beutazónak az ország hatóságait, hogy lesz-e elég pénze arra, hogy Kanadában tartózkodjon, van hol laknia, és hogy az utazás végén biztosan haza fog térni…

De megtagadhatják a beutazási engedélyt akkor is, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét. Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni.

Persze Kanada azért behúzott még egy további biztosítékot is: a hivatalos közlemény hangsúlyozza,

hogy az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Majd a kanadavilaga.com megjegyzi: 

ez egy pozitív újítás, hiszen az elektronikus beutazási engedéllyel valószínűleg ki lehetett volna szűrni azokat az utazókat, akiket a múlt hónapban például nem engedtek fel a Kanadába tartó repülőgépekre, így csak a fejenként 7 dolláros regisztrációs összeget bukja az ember és nem a teljes repülőjegy árát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »