Kamuvideóval illusztrálta a kölni eseményeket az MTVA

Kamuvideóval illusztrálta a kölni eseményeket az MTVA

Évekkel ezelőtti kairói felvételről állították, hogy Kölnben készült 2015 szilveszterén.

Kedden a közszolgálati televízió híradójában a szilveszteri, kölni erőszakos eseményekről mutattak be felvételeket a gyanútlan magyar nézőknek.  A videón valóban megrázó képsor látható, és valóban szenzáció lett volna, ha az van rajta, amit a Híradó állított. Csakhogy nem az volt. A kérdéses felvétel nem Kölnben, hanem Kairóban, és nem szilveszter éjszakáján, hanem 2013 júniusában készült, amikor egy holland nőt erőszakoltak meg a Tahrír téren.

A hamis hírt a Comment:com blog szúrta ki, miután egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy a kölni eseményekként bemutatott felvétel 2013 augusztus elején került fel a Youtube-ra.

Ezzel szemben a Híradó ezt állította:

„Szilveszter éjszaka Kölnben készült ez a felvétel, ami nemrég került fel az egyik legnagyobb videómegosztó oldalra. Több tucat migráns vesz körül egy szőke nőt, akinek jól látszik, hogy esélye sem volt a menekülésre. Hiába kiabált, és próbálta újra és újra ellökni magától a migráns férfiakat, azok nem engedték. A videót valószínűleg telefonnal készítette az egyikük, hosszan mutatja a dulakodást”.

Hírdetés

 

Íme a 2013-ban a Youtube-ra feltöltött videó:

A felvétel 2016. január 10-én is felbukkant a videómegosztó portálon, de ott azt írták alá, hogy szilveszterkor, Kölnben készült. A videó leírásában szerepel, hogy a felvételt egy angliai lengyel hírportál osztotta meg így, ami minimum okot kellett volna, hogy adjon a gyanakvásra.

A Híradó online portálja, több órával az eset kiderülését követően sem távolította el oldaláról a kérdéses, félrevezető tudósítást, az olvasóknak pedig cikkünk kikerülésének időpontjáig nem jelezték az elérhető anyagban, hogy hamis a közzétett hír.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »