Kampányolás Temesváron (Kihelyezett kormányülés)

Kampányolás Temesváron (Kihelyezett kormányülés)

Jóváhagyta a kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza–Óbéb (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot tegnap a Temesváron megrendezett, bánsági regionális projektekkel foglalkozó kihelyezett ülésén, ugyanakkor egy harmincezer férőhelyes, UEFA-szabványoknak megfelelő, állami költségvetésből finanszírozott temesvári stadion építéséről is elfogadott határozatot a kabinet, miután az ellenzéki többségű bánsági város önkormányzata március elején önerőből kezdett hozzá egy másik, tízezer férőhelyes stadion építéséhez.

A kormányhatározat értelmében a határátkelő megnyitására a határellen­őrzéshez szükséges infrastruktúra előkészítése és közművesítése után kerül sor. Erről diplomáciai csatornákon fognak egyeztetni a magyar féllel – magyarázta az ülés után Mihai Constantin kormányszóvivő.

A szerb–magyar–román hármas határnál – a Triplex Confinium határkőnél – több ízben szerveztek korábban néhány napos ideiglenes határnyitást az utóbbi két évtizedben a Duna–Maros–Körös–Tisza (DMKT) Eurorégióban részt vevő önkormányzatok. A magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már 2019-ben megnyílt az állandó határátkelőhely, a Kübekháza–Óbéb határátkelő megnyitását a romániai belpolitikai súrlódások hátráltatták. 2020-ban az akkor ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) három Temes megyei képviselője, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezésére a parlament külön törvényt is elfogadott a határnyitás sürgetése érdekében, a jogszabály ellen azonban a PSD-t abban az időszakban magyarellenes szólamokkal támadó, „Erdély áruba bocsátásával” vádoló Klaus Iohannis államfő alkotmányossági óvást emelt. A taláros testület 2020 szeptemberében megakadályozta a Kübekháza–Óbéb határátkelőről szóló törvény kihirdetését arra hivatkozva, hogy a határátkelőkről nem a parlamentnek, hanem a kormánynak kell egyeztetnie a külföldi partnerekkel.

Hírdetés

Ami az állami költségvetésből létesítendő stadiont illeti, Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök még tavaly megígérte az aréna felépítését, Dominic Fritz, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) jelöltjeként megválasztott polgármester azonban nemrég bejelentette: Temesvár önerőből épít fel egy tízezer férőhelyes stadiont, miután megelégelte, hogy a kormány évtizedek óta csak ígéri a fejlesztést. A fémvázas, moduláris szerkezetű arénára 115 millió lejt különített el Temesvár USR-s többségű önkormányzata. Az építkezés márciusban kezdődött, és a tervek szerint 28 hónap alatt fejeződik be.

A tegnapi kihelyezett kormányülésen elfogadott műszaki-gazdasági mutatók szerint az új, korszerű, 30 596 férőhelyes aréna a több mint 60 éves – 1963-ban épült és eredeti 40 ezres kapacitásával (mostani 33 ezer ülőhelyével) Románia második legnagyobb stadionjának számító, immár lebontásra ítélt – fedetlen Dan Păltinișanu Stadion helyén, 26 hónap alatt épül fel 837 millió lejes költségvetésből. A szükséges pénz 97 százalékát az országos beruházási társaság biztosítja, míg a Temes megyei önkormányzat 22 millió lejt tesz hozzá.

Az állami költségvetésből építendő új temesvári stadion az ország második legdrágább ilyen jellegű létesítménye lesz a 2011-ben átadott 55 634 férőhelyes bukaresti Nemzeti Aréna után. A Krónika információi szerint Románia legnagyobb stadionjának megépítése 235 millió eurót emésztett fel, míg a szintén 2011-ben átadott, 30 200 férőhelyes Kolozsvár Aréna 45 millió euróból épült meg.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »